Sylvia Plath: Az üvegbura
Eredeti kiadás éve: 1963

Oldalszám: 306

"A tragikusan fiatalon, harmincévesen elhunyt Sylvia Plath Az üvegbura című, javarészt önéletrajzi ihletésű, de fiktív részleteket is tartalmazó regényében egy rendkívül tehetséges, ám súlyos pszichés problémákkal küszködő amerikai egyetemista lány – Esther Greenwood – portréját festi meg. Bár első pillantásra Esther a sors kegyeltjének tűnik (nemcsak hogy remek iskolába járhat, de lehetőséget kap arra is, hogy egy hónapig gyakornokként dolgozhasson egy híres New York-i divatlapnál), valójában egyre csak vergődik, fuldoklik az őt körülvevő világ „üvegburája” alatt." (moly.hu)
Sylvia Plath: Az üvegbura
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...a regény érzelmi világa teljesen magával ragadó. Esther minden gondolata, észrevétele, csalódása és bánata az írónő utánozhatatlan stílusán keresztül mélyen az olvasó szívébe hatol. A szűkszavú, apatikus narráció valószerű hatása egyszerre nyomasztó és lebilincselő. Sylvia Plath lényegretörően és magasztos írói kellékeket kerülve fest képet a női mentális egészséghez való viszonyról a hatvanas évek Amerikájában.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Természetesen nem kívánom átélni a főszereplő kétségbeesett magányát. Viszont Esther helyzete számos kamasz lány számára ismerős lehet: a tanulmányi sikerek és elvárások világa, valamint az ebből származó lelki teher ma is sokakhoz közel áll. A könyv ezeket az érzelmeket egyenesen és szépítés nélkül ábrázolja. Rendkívüli élmény látni papírra vetve az olyan gondolatokat, amelyeket az irodalom nagy hányada finomkodva metaforák mögé rejt.
Annak ajánlom, aki...
...kíváncsi egy lelki krízis őszinte, páratlanul nyugtalanító, mégis nem kilátástalan kifejtésére. A könyvet már esztétikai értékéért is érdemes elolvasni: a tiszta, egyszerű, megindító és rendkívül igényes írásmód tökéletes keretet biztosít a történetnek.
Ne olvassa el, aki...
...tart a súlyosabb, megmérettetőbb tartalomtól, mindenképpen szerethető szereplőket preferál, vagy nem érdeklődik a mélyen introspektív könyvek iránt.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz