Yann Martel: Pi élete

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

"Pi ​Patel különös fiú. Egyesek szerint (közéjük tartoznak a szülei is) bogaras. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és moszlim is. És keresztül is viszi az akaratát: nemcsak hogy megkeresztelkedik, de beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét – Piscine Molitor – egy párizsi uszodáról kapta. Iskolatársai persze Pisisnek csúfolják, mire ő lerövidíti a nevét, és a gyengébbek kedvéért felírja a táblára: π=3,14. Az is furcsa, hogy egy állatkertben lakik Pondicherry városában, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. És éppen itt kezdődnek a bajok: az állatkert nem jövedelmező – a család úgy dönt, hogy eladja az állományt, s átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része velük utazik a Cimcum nevű teherhajón. A hajó egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. Az egyetlen túlélő Pi Patel – valamint egy mentőcsónak-rakományra való állat: egy zebra, egy orangután, egy hiéna – és egy bengáli tigris!"
Yann Martel: Pi élete
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
a könyv megható, és elgondolkodtató volt. Át tudtuk érezni a félelmet és a magányt, amit egy hajótörés, vagy család elvesztése okozhat, de a nyomasztó helyzetet frissítette a kaland, és az apró örömök, mint az eső, amik a hajótörött számára reményt, és még egy nap túlélést jelentett... Nem lennék a regényben főhős, mert nem kerülnék abba a tragikus helyzetbe, amit Pi átélt. 227 nap az óceánon, nem tudva hova sodródunk, és hogy megmenekülünk-e. Minden nap után, egyre jobban beletörődünk sorsunkba, feladva a reményt. 
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Annak ajánlom, aki...
nem szereti a hosszabb leírásokat, és a tragédiát. A könyv erősen visszaadja Pi érzelmeit, emellett őszintén leírja a túléléshez szükséges abszurd és reménytelen megoldásokat, és tartalmaz erőszakot. Aki nem bír az ilyenekkel szembesülni, az semmiképpen ne olvassa el.  
Ne olvassa el, aki...
szereti a kalandot, nyitott egy új kultúra megismerésére, és mélyen el szeret gondolkodni a dolgok jelentésén. Ja és persze annak, aki nem ellenzi az ötletet, hogy tigrisekkel beszélgessen.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz