Veronica Roth: Árnyak és jelek


"Egy rejtélyes áram által átjárt galaxisban mindenki különleges adománnyal születik. CYRA a shotet nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel. A bátyja a képességeit kihasználva az ellenségei kínzására kényszeríti a lányt, ám Cyra nem csupán fegyver a testvére kezében: szívós, fürge és eszesebb, mint ahogy azt a zsarnok sejtené. AKOS egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuvhe fagyott bolygójáról, akinek hűsége a családja iránt nem ismer határokat, és akit különleges áramadománya védelmez. Miután Akost és fivérét ellenséges shotet katonák ejtik foglyul, kétségbeesetten küzd azért, hogy a testvérét kimenekítse – kerüljön bármibe. Akos Cyra világába kerül, és az országaik és családjaik közti viszály leküzdhetetlennek tűnik. Vajon segítenek-e egymásnak túlélni, vagy elpusztítják egymást? Az Árnyak és jelek Veronica Roth lenyűgöző története a barátság – és szerelem – erejéről egy váratlan adományokkal teli galaxisban."
Veronica Roth: Árnyak és jelek
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
egy különleges világba repített bennünket, amit szinte már látok, mennyire jól festene a mozivásznakon! Személy szerint én új kedvenc szerelmespárt avattam Cyra és Akos személyében, hiába eltérő a ranglétrán elfoglalt helyük, hiába állnak egy ősi nemzeti ellentét két átellenes oldalán, az első pillanattól fogva, mikor még korántsem volt felhőtlen a kapcsolatuk (de hát mikor volt az?) azt éreztem, hogy egy hullámhosszon vannak, egyszerűen úgy összeillettek, mint senki más! Akos, a rabszolga, aki ugyan teljesíti udvari kötelességeit, de kész a sorsával szembeszegülni, hogy megmentse a bátyját, és kétségtelen, hogy Cyra hiába az ellensége, mégis Akos volt az (pedig semmi oka nem lett volna rá), aki kihúzta abból a sötét veremből, amibe Ryzek taszította a húgát. Cyra szintén bátor volt, hogy ki mert állni maga mellett, kiderül róla, hogy erősebb a bátyjánál, erősebb Shotetnél, egy királynő, aki a trónra született.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Viszont nem lennénk a regényben főhősök. Félelmetes egy olyan világ, ahol mindenkinek van valami "szuperképessége", de nem tudni, mi, amíg meg nem mutatja. Az áramadományaikon keresztül itt emberek használnak ki embereket. Az áramadományod határozza meg lényegében azt, hogy ki vagy, talán még azt is, hogy mennyire vagy értékes. A képesség ugyanúgy átok is, mint adomány. Vagy vegyük például a shotetek hagyományát, a prédálást, ami során kidobott tárgyakat, gyakorlatilag szemetet gyűjtenek, olyan dolgokat, amik másoknak már nem kellenek, és új értelmet adnak nekik, új életre hívják azokat. De az idők során vajon mi mindenné ferdülhet el egy nemes alapgondolat?
Annak ajánlom, aki...
Akinek tetszett az írónő előző sorozata, a Beavatott, annak mindenképp ajánljuk. Felfedezhető a két könyv között jó pár hasonlóság, de ez nem teszi unalmassá egyik regényt sem. A hangulat, a fordulatok, a világ, és a cselekmény szerintem mindenképpen megér egy próbát. Ha kedvet kaptatok rá, nyugodtan kövessétek az áramot!
Ne olvassa el, aki...
nek tökéletesen elég, ha csak a maga bajával kell foglalkozni, kit érdekel, mi folyik egy fikcionált másik galaxisban? Akit taszít a romantika, annak szintén talán jobb, ha elkerüli ezt a könyvet, valamint ahogy azt már fent is említettük, a Beavatotthoz való asszimilációja miatt akinek amaz nem nyerte el a tetszését, elképzelhető, hogy ez sem fogja. Bár amit nem próbálunk meg az örök rejtély marad?

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz