James Dashner: Útvesztő
Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2014
Oldalszám: 368

16 éven felülieknek ajánljuk!

Thomas ​egy hideg, sötét liftben tér magához, s az egyetlen dolog, amire emlékszik, az a keresztneve. Minden más eltűnt az emlékezetéből. Amikor a lift ajtaja kinyílik, Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztáson élő fiúk mindennap Futárokat küldenek a lakóhelyüket körbeölelő Útvesztőbe, amelyet nehéz kiismerni, mivel a falai minden éjjel elmozdulnak. Thomas, az utolsóként érkező újonc számára egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az Útvesztő egy kód, ami megfejtésre vár. Úgy dönt tehát, hogy ő is Futár lesz. Annak viszont, hogy a megfejtés közelébe kerüljön, komoly ára van: például olyan lényekkel is találkoznia kell, akik elől mindenki más menekül.
James Dashner: Útvesztő
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
a cselekmény izgalmas, és a háttértörténetből mindig csak annyit árul el James Dashner amennyi szükséges az izgalom fokozásához. A könyv él a fojtatásos történetek általános jellemzőjével amely a függő vég, amikor már azt hitted, hogy biztonságban vannak, az író egy apró jegyzettel oszlatja el az illúziónkat. A könyv kifejezetten a mi korosztályunknak szól. A cselekmények gyorsak, ütemesek, grafikusak és sok helyen kegyetlenek. Egy tipikus disztópikus mű, szokatlan fordulatokkal.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a regényben főhős, mert az általa megoldandó feladatok érdekesek, és bárki megirigyelhetné a fizikai és mentális képességeit. Nem lennék a regényben főhős, mert sokszor kerül életveszélybe, ami talán nem is olyan nagy baj, de ha meghalna, nem tudná hogy miért és az viszont igen.
Annak ajánlom, aki...
szereti magát zárt, bár felfelé nyitott terekbe képzelni azzal a tudattal hogy nem bízhat az érzékszerveiben. A regényt én a tudományos fantasztikusba sorolnám amely nem a távoljövőben játszódik, hogy miért, ahhoz el kell előbb olvasni.
Ne olvassa el, aki...
nem szereti a világvégéről szóló könyveket vagy akit feszélyez az hogy nem tud mindent. Akinek a lelki világa könnyen felborul az se nagyon olvassa, néhány helyen eléggé horrorisztikus tud lenni.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2019-01-14 15:22:14Tamási Gergő-
James Dashner regénye számomra is nagyon izgalmas, érzelmekkel teli és kalandos volt. Az útvesztő trilógia első kötete megdöbbentő és érdekes fordulatokkal teli könyv, ami bárkit magával ragad. A főszereplő Thomasnak megannyi rejtélyt és felfedezést kell megoldania, amit persze nem mindenki néz jó szemmel, ennek ellenére örökre szóló, hű barátságokat köt. A kötetet bárkinek tudom ajánlani és azt garantálhatom, hogy aki elolvassa az mindenképpen el fogja olvasni a másik két folytatást is, hiszen a történet magával ragadó.
2022-12-02 17:05:00Szőke Bálint-
Az Útvesztő-trilógia legizgalmasabb kötete véleményem szerint. Meglepetésekkel, fordulatokkal teli, így bárki számára izgalmas lehet az olvasása. Thomas, a főszereplő egy liftben ébredve a Tisztásra kerül, ahol számos kaland, barátság és megpróbáltatás várja. James Dashner remekül jeleníti meg az Útvesztőt is, melynek végére soha senki sem ért még. Ottlétük alatt annak rejtélyét kell megfejteniük.