Thomas Mann: Varázshegy

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

"Hans ​Castorp, ez az egyszerű, noha kellemes német fiatalember, egy gazdag hamburgi kereskedőcsalád fia, éppen befejezte tanulmányait, s a hajóépítő mérnöki oklevél birtokában, munkájának megkezdése előtt meglátogatja a svájci tüdőszanatóriumban unokabátyját, Joachim Ziemssent, aki már fél éve gyógyíttatja itt beteg tüdejét. A három hétre tervezett látogatásból azonban hét esztendő lesz, mivel már a második héten kiderül, hogy Hans Castorp is magában hordja a betegség csíráit."
Thomas Mann: Varázshegy
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
én szeretem Thomas Mann stílusát: az elbeszélő a regényen kívülről szemléli a történetet és mindig többesszámban beszél, ami magát az olvasót bizonyos távolságra helyezi a történtektől. A regény az első világháború kitörése előtt játszódik és jellemrajzokon, életmódokon át bemutatott társadalomkritikával magyarázza a szörnyűséget. Az egész a Berghof-szanatóriumban játszódik, távol a „síkföldtől” ahol az emberek koruk társadalmi osztályainak leképezéseként is értelmezhetők. Valamint remek nevei vannak a szereplőknek (pl.: Clawdia Chauchat, Joachim, Mynheer Peeperkorn).
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Hans Castorp, a főhős tulajdonképpen egy átlagember, hajóépítőmérnöknek tanult a varázshegy előtt ám kiderül, hogy ő is beteg, ezért fennmarad a varázshegyen. Ott-tartózkodása alatt jellemfejlődésen megy át és egyre inkább a filozófia, biológia felé fordul és teljesen elszakad a „síkföldtől”. Ennek ellenére nem lennék a helyében, nem szeretnék „spoiler” -ezni, de a végkifejlet kiderülhet az időből, amiben játszódik.
Annak ajánlom, aki...
szereti a szépirodalmat, érdekli a pszichológia, nem riad vissza nagyobb lélegzetvételű könyvektől és érdekli hogyan éltek az emberek az első világháború előtt.
Ne olvassa el, aki...
könnyű, rövid olvasmányt keres, a mű hosszú és folyamatos odafigyelést igényel az olvasójától, aki nem szereti a szépirodalmat és inkább eseménydús könyvet keres, ez nem egy kalandregény

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz