Szerb Antal: Utas és Holdvilág
Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 300

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Mikor ​döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy" a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely visszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt „felnőttsége" bilincseitől? Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. „És ha az ember él, még mindig történhet valami" – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert.
Szerb Antal: Utas és Holdvilág
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
érdekes gondolatokat vetett fel, csodálatos helyszínekre vitt minket és mert az író fogalmazása miatt egyszerre tűnt klasszikusnak és modernnek.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert, ha én lennék a főhős, eleve nem keveredem ilyen szituációba és akkor nem lenne regény.
Annak ajánlom, aki...
nem riad vissza a klasszikusoktól és van elég ideje és türelme ahhoz, hogy átrágja magát Szerb Antal igényes, szép körmondatos megfogalmazásán.
Ne olvassa el, aki...
nem szereti a sok leírást, részletes megfogalmazást és szereti, ha egy műben sok a párbeszéd.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz