Szamos Rudolf: Kántor nyomoz
Kiadó: Zrínyi
Kiadás éve: 1975
Oldalszám: 366

Aki szereti a kutyát és szereti az izgalmas nyomozások történetét, az olvassa el ezt a könyvet. A címben szereplő Kántor ugyanis kutya. Kutya, de nem akármilyen, hanem neves ősökre visszatekintő, többszörösen kitüntetett, iskolázott német juhászkutya, amelynek rendkívüli okossága és csodás szimata segítségével számtalan esetben sikerült elfognia a közrend és a határok megsértőit. Kántor a Belügyminisztérium angyalföldi járőrkutya-telepén látta meg a napvilágot. Kiváló nevelői voltak, akik már kölyökkorában felismerték benne a rendkívüli képességeket és szeretettel oktatták a mind nehezebb feladatokra. rendszeres edzés, gyakorlás, azután pedig járőrmunka következett. Első tanítómestere oldalán Kántor egyik társával embert ment ki a zajló Dunából, és számtalan kisebb-nagyobb bűnözőt fog el. Kiképzése befejeztével a nyugati határövezetbe kerül, s itt, a határőrség mellett szinte éjjel-nappal dolgozik. Legérdekesebb, legizgalmasabb nyomozásainak történetét tartalmazza ez a kötet: a kémek által meggyilkolt határszéli erdész történetét, a híres esztergomi képlopás elkövetőinek kézre kerítését, egy vidéki szállóban lezajlott bestiális gyilkosság tetteseinek elfogását stb. Természetesen Kántor egymagában, minden csodás képessége ellenére sem tudna eredményt elérni. Csak az ember vezetésével – akinek segítőtársává szegődik – ér el sikert. Ember és kutya meghitt, tartalmas barátságát, egymásrautaltságát és minden nehézséget legyőző szeretetét kitűnően ábrázolja a „kutyabolond” Csupati őrmester és Kántor története.
Szamos Rudolf: Kántor nyomoz
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
kutyatartóként belepillanthattam egy hivatásos kiképzéssel rendelkező kutya-gazda meghitt kapcsolatába.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
A jövőben nem tervezem,hogy a rendőri pályát válasszam hivatásomnak.Továbbá a bűnözői "szakma" sem életcélom.Kívülállóként ,laikusként érdekes megvilágításban tárul elém olvasás közben az akkori nyomkövetés,technika alkalmazása.Így az ezredforduló után 15 évvel amikor minden az okos kütyük ,fejlesztések alkalmazások körül forog.
Annak ajánlom, aki...
Szereti a krimi jellegű, izgalmas eseménydús történeteket.Az állatokat természetesen a kutyákat.Az elmúlt század végét magával ragadó időszakát ,az akkor politikai hatalom levő rendőri működését. Aki tüzetesebben megkíván ismerkedni a kutyával történő nyomozás fortélyaival.
Ne olvassa el, aki...
nem kedveli az erőszakos bűncselekményeket,így a krimiket sem. Az állatoktól irtózik,vagy fél.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2016-04-17 21:00:58morzsi-
Én annyira nem szeretem a krimi könyveket, de ez a könyv nekem nagyon tetszett. És én is azért szerettem olvasni, mert megismerhettem az akkori nyomozás "lépéseit". A könyv elején pedig bele pillanthattam egy kutyakiképző iskola életébe, amit én nagyon érdekesnek találtam.

Összefoglalás SMS-ben: Történetünk főhőse Kántor, a nyomozókutya. Betekintést nyerhetünk a rendőrség mindennapjaiba. Kicsit retró , de jó. Szerintem érdemes elolvasni.