Szabó Magda: Abigél
Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 396

Ginával, Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé. Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot. Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon? Szabó Magda lebilincselően izgalmas és bravúros megoldású új regényét Loránt Lilla rajzai díszítik.
Szabó Magda: Abigél
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A második Világháború "előszobája" küszöbén játszódik a történet.Szabó Magda a maga egyedi ,sajátos és rendkívül ízléses módon megírt könyve ,betekintést enged nyerni az akkori életbe,politikai konfliktusokba.Velem közel egyidős lánynak ,milyen lemondásokkal-milyen élethelyzetekkel kell szembenézni.Így kislányból hirtelen ,szinte pillanatok alatt felnőtté válni.Főhősünk, Georgina megtapasztalta ,és ezáltal a sorokat olvasva mi is átélhetjük milyen a karácsonyt egy kollégium falai között tölteni.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék,mert érdekes és értékes bepillantást nyerhetünk közel 397 oldalon keresztül a nem koedukált egyházi oktatásba.Érdekes ahogyan a történetben az írónő oldalról-oldalra szövi szerelmi és történelmi szálait.Felfedezhető ahogyan gonosznak vélt emberekben kellemesen lehet csalódni ,és fordítva is .
Annak ajánlom, aki...
Nagyon örültem amikor a könyvtárban ezt a számomra kedves könyvet sikerült"zsákbamacskaként" kiválasztani.Többször is elolvastam -ajánlom tényleg mindenkinek.Rám nagy és mély nyomot hagyott már az első elolvasásakor.Az akkori politika és diplomácia a mai napig érvényes és életszerű.Különlegesen megformázva szemlélteti a szerző a szereplőket,a helyszíneket,az akkori olykor veszélyes élethelyzeteket.Egyszerűen remek -ezt EL KELL OLVASNI!
Ne olvassa el, aki...
Tulajdonképpen nehezen találok olyan kritériumot ,amiért nem ajánlanám.Szerintem fiúk és lányok bátran kezükbe vehetik ezt a könyvet. Talán annak nem ajánlanám: aki nem szereti az úgymond kosztümösnek mondható nem a mai korban játszódott történeteket.Az egyházi iskolák szigorú szabályaival azonosulni ,vagy ismerkedni.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2018-03-11 20:37:37Bianka-
Először is el kell ismernem, hgy nem egy túl egyszerű olvasmány. Leginkább fejben kell elég érettnek lenni hozzá, mert nem egy laza, könnyed témát dolgoz fel. De ennek ellenére nagyon szerettem. Mindig is imádtam a régebbi korokban játszódó történeteket, mert olyankor mindig ki tudok a szakadni a kegyetlen valóságból, hogy mindenhol kütyük vesznek körül és bele tudom magam képzelni abba a korba, ahol még csak vezetékes telefonok léteztek, esetleg még az emberek kardokkal mászkáltak mindenfele, de a kedvenceim azok, ahol még lovakkal vagy hasonló módon közlekednek. Így nem is volt meglepő, hogy hamar elragadott ez a világ is. Érdekes volt betekinteni egy leányiskola mindennapjaiba, ahol mindenkinek egyforma ruhái, haja és a főhősünk legnagyobb bánatára szappana volt. Illetve az is különlegesé és felejthetetlenné teszi ezt a regényt, hogy szinte végig titok az olvasók számára, hogy ennek a bizonyos Abigélnek milyen jelentősége lesz. Szerintem ez is egy olyan tényező, ami sok másik mellett letehetetlenné teszi a könyvet.