Robert Merle: A sziget

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

A ​kitűnő, Goncourt-díjas francia írót ismeri és szereti a magyar olvasó. Regényei (Mesterségem a halál, Két nap az élet, Moncada, Állati elmék, Üvegfal mögött, Malevil és a Védett férfiak) nagy sikert arattak nálunk. Ez a műve, az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere volt. Az író ezúttal a távolabbi történelmi múltba nyúl vissza, s a regény megírásához egy XVIII. századi izgalmas epizód, a Bounty nevű angol hajón lezajlott véres lázadás adta az ihletet. Merle azonban a históriai tényt csak ürügyül használta fel, egyébként nagyszerű képzeletére hagyatkozott, és a cselekményt kedvére alakította. A messzi óceániai szigeten lezajló történet feszültsége egy pillanatra sem lankad, az olvasó, a szó szoros értelmében, nem tudja letenni a könyvet: olyan epikai sodrása van, mint a legjobb Dumas vagy Jókai-műveknek. Az ifjú vagy a felnőtt, a kezdő vagy az ínyenc olvasót mindvégig leköti az önkéntes angol hajótöröttek és a nyíltszívű, de önérzetes tahitiak küzdelme, és elbűvöli a déltengeri szigeten lejátszódó történet, az író remek jellemábrázoló ereje, a tragikus jeleneteket is fűszerező humora. A könyv mégsem pusztán színes, izgalmas kalandregény: megrázza, felkavarja az olvasót. A sziget nagyigényű alkotás; rávilágít a faji előítéletek veszedelmes következményeire, s felveti a háború és béke, a szabadság és a rabság, az egyéni és a társadalmi boldogság nagy kérdéseit.
Robert Merle: A sziget
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Egy másik leírása a társadalom halálának, ahogy az ember sötét oldala átveszi az uralmat jobbik énje felett, és így az általa kialakított társadalom szétesik. Az okok egy pár rossz döntés, fajgyűlölet, félreértés. A történet arról szól, hogy tengerészek megölik hajójuk kapitányát mivel az halálra verte egyik matrózát (aki még csak gyerek volt) így hát az akasztófa elől menekülve egy szigetre költöznek. A fenn említett problémák először, hogy nem visznek magukkal elég nőt, őket nem mindenki tiszteli eléggé, és végül, hogy a gyűlésekbe nem veszik bele a bennszülötteket, és nagy a kulturális különbség.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem igazán, nem vagyok az a túlélős típus, és azért sem irigylem, hogy neki kell összetartania az új közösséget meg a sziget sorsa a közte és Mc Leod közti ellentéttől függ. A végén elbukik, bár ez egyértelmű, a szigeten csak ő és az egyik indián marad életben meg 2 vagy 1 kivétellel a nők.
Annak ajánlom, aki...
Szereti a szépirodalmat, a disztópiákat, a társadalom halálát meg efféle dolgokat, nem a legnehezebb olvasmány, de elgondolkodtató és remekül megírt, emellett még szórakoztató is.
Ne olvassa el, aki...
Pozitív végkifejletű, könnyű olvasmányra vágyik, akit nem érdekel a szépirodalom. Vannak benne eléggé durva részek is (lásd a kapitányos incidens), és eléggé feszült a könyv légköre, úgyhogy aki ezt nem szereti, ne olvassa.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz