Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe


"A címszereplő Dorian feltűnő, különleges szépsége elbűvöli festőbarátját, Basil Hallward-ot, aki az ifjú portréjával a bűntelen, tiszta naivitásnak állít művészi emléket. A színen feltűnik Lord Henry Wotton is, aki meggyőzi a festő modelljét, hogy ifjonti szépsége a legfontosabb erénye. Mikor Dorian ráébred arra, hogy fiatalsága nem tart örökké, kijelenti, hogy bármit megadna, ha maga helyett festett arcképe öregedne. Ebben a fausti pillanatban kívánsága teljesül. Ezután semmi nem áll az útjába, hogy hedonista, kicsapongó, nagyvilági életet. Mindig friss és üde, ártatlan ábrázata a leggyanúsabb pletykák ellen is kitűnő pajzs, a csábítás pompás fegyvere. Saját éteri szépsége elvarázsolja, nárcizmusán azonban fölülemelkedik az arckép változása miatt elő-előtörő aggodalma. A festményről tulajdon romló lelke néz vele farkasszemet…"
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A főszereplő Dorian Graynek fogalma sincs, hogy igazából a többi ember mit is gondol róla, nem sejti, hogy rengeteg mindenkinek tetszenek az arcvonásai és bárki szívesen barátkozna vele. Magányos és visszahúzódó életet él mindaddig, amíg barátja le nem festi őt. Rádöbben szépségére és ez teljesen megváltoztatja az életét. Kicsapongó lett, minden lányt el akar csábítani, csak hogy így mindenkit eltaszít magától és önző emberré válik. Azért volt jó olvasni, mert megismerhetjük a regényben a lélek romlásának útján azt, hogy egy embert hogyan részegít meg a szépség, és ez manapság is gyakran tapasztalható. Nem lehetett csak úgy elsiklani a sorok felett. Minden egyes mondat odafigyelést érdemel. A képszerű tájleírások már az első oldalon magával ragadtak. Éreztem az orromban a rózsák átható illatát mely a Lord cigaretta füstjével keveredve töltötte be a helységet.. Lord Henry életbölcseletei, elmélkedései azok, amelyek igazán tökéletessé tették számomra a könyvet. Jót tett azzal, hogy felvilágosította Dorian-t a való életről, vagy inkább elsötétítette makulátlan jellemét? Egy biztos, az emberek manipulálásának mesterét tekinthetjük személyében. Úgy gondolom, ezt bízzuk az olvasóra?
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert amíg nem jön rá arra, hogy szépsége sokkal fontosabb, mint bármi más, addig egy barátságos és becsületes ember életét élte. Miután rádöbben, hogy igazából mit is tett észre kell vennie, hogy senki nincs akire számíthatna, legjobb festő barátját is elvesztette. Az arckép, melyet róla festettek életre kel és Dorian látja, hogy milyen csúffá és romlott lelkűvé vált. Megpróbálja megsemmisíteni, de a tűz végül nem pusztítja el.
Annak ajánlom, aki...
egy olyan könyvet szeretne olvasni, ami tele van izgalmakkal és elgondolkodtató jelenetekkel. A bűn és az emberi lélek harcát követhetjük nyomon és közben megismerkedhetünk egy olyan emberrel, aki igazából a saját, önemésztő csapdájába esik bele. Aki hajlandó figyelmét teljes mértékben a regény lapjaira összpontosítani, hogy egy felejthetetlen könyvélménybe legyen része. Senkit sem hitegetek azzal, hogy könnyű olvasmány, de minden egyes percet megér. Szereplőinek vonásai ugyan úgy jellemzőek a mai kor embereire, így esetleg jobban tudunk azonosulni tetteikkel, döntéseikkel. Sokat okulhatunk Dorian példájából, miközben a mi lelkünk végig tiszta marad.
Ne olvassa el, aki...
nem akar azonosulni a főhős, vagyis Dorian Gray, világával, hiszen ez a könyv nem csak egy emberi életről, hanem érzelmekről is szól. Ez nem egy fantasy regény, ugyanakkar tartalmaz ijesztő és megdöbbentő jeleneteket is. Aki túl tiszta lelkű és akár egy ilyen élvezetek hajszolásában bővelkedő történet képes lenne megbotránkoztatni. A regény mondanivalója igen elgondolkodtató, de csöppet sem pozitív kicsengésű. Dorian kezdeti naivsága, gyermeki tisztasága a történet végére teljes fordulatot vesz, egyre mélyebbre süllyed. Saját nárcizmusának esik áldozatául. A kívülről még mindig az a kristálytiszta erkölcsű ifjú, de lelke teljesen elsötétedik, bemocskolódik.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz