Örkény István: Tóték


"A ​Tóték című kisregény – az Egyperces novellák mellett – Örkény István (1912-1979) legismertebb és legjellegzetesebb műve. A könyv alakban először 1967-ben megjelent rövid, alig százoldalas írásban a szerző az abszurd és a groteszk csúcsait ostromolja – nem véletlen, hogy a kisregény, illetve az abból készült színpadi adaptáció nem egy mondata szállóigévé vált. ("Háromba vágtad, édes, jó Lajosom?") Igaz, ez nem egyedül Örkény érdeme, hiszen a történet alapján Latinovits Zoltán és Sinkovits Imre főszereplésével készült, Isten hozta, őrnagy úr című, 1969-es Fábri Zoltán-film nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Tótékat az egész ország megismerje. A Tóték drámaváltozatát nagy sikerrel játszották külföldön is, többek között franciául is bemutatták, s az előadás 1971-ben Párizsban elnyerte a Fekete Humor Nagydíját.
Kétségtelen, hogy Örkény e remekműve meg is érdemelte ezt a díjat, hiszen benne olyan mondatok követik egymást, mint ez: „Kedves Mariska, ha esetleg egy pópának öltözött öregasszony lépes mézet akarna sóra cserélni, legyen szíves, lövesse főbe.” vagy ez: „Még senki se szökött meg azért, mert szájában (kizárólag elővigyázatossági okokból) egy zseblámpát tartott.”
Örkény István: Tóték
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Örkény István szokatlan szófordulatai és szellemes mondatszerkesztése nagyon szórakoztató regénnyé változtatták a történetet. A mű rövidsége miatt segített kikerülni egy olvasói válságból, csak ajánlani tudom!:)
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regény főhőse, mert abban a tudatban kell vendégül látnia egy nagyon kellemetlen vendéget, hogy jót tesz vele a fiának. Senki nem érzi rajta kívül a történtek groteszk mivoltát, nincs kihez fordulnia, a családja ugyan furcsállja a helyzetet, de kitartásra bátorítják.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki izgalmas, fordulatos könyvre vágyik és valami vicceset szeretne olvasni. Nem hátrány az sem, ha rövid műre vágyik az illető és esetleg szívesen megnézné színdarabként is az olvasott könyvet.
Ne olvassa el, aki...
Nem ajánlom annak a könyvet, aki nem szereti Örkény István stílusát vagy nem tetszett a A jó palócok című novelláskötete. Nem ajánlom tovább annak aki varázslatos művet keres.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz