Naomi Novik: Őfelsége sárkánya
Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 330

A ​napóleoni háborúk már önmagukban is izgalmasak, ám ha belegondolunk, hogy a csata nemcsak a földön, hanem a levegőben is dúl, méghozzá sárkányok hathatós segítségével, akkor egészen újfajta izgalmak várnak ránk. Amikor Őfelsége Hajója, a Kevély elfog egy francia fregattot és megszerzi a fedélzeten található legnagyobb kincset, egy kínai sárkánytojást, a tengeri ütközetek veterán angol tisztjének, John Laurence kapitánynak beteljesedik a végzete, életét pedig feldúlja a bizonytalan jövő – és a váratlan barátság a legfurcsább lénnyel, akit valaha látott. Temeraire, a sárkány hátán Laurence kapitány kitapasztalja a légi hadviselés csínját-bínját. Hogy megtörjék Bonaparte arcátlan támadását a brit föld ellen, és megakadályozzák a franciákat saját sárkányaik bevetésében, Laurence-nek és Temeraire-nek eddig ismeretlen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük, amelyeken a Brit Birodalom jövője áll vagy bukik.
Naomi Novik: Őfelsége sárkánya
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
az események tempója, a leírások pontossága, a cselekmény izgalma miatt le se lehetett tenni a könyvet. A főszereplő nem a tipikus fiatal hős, hanem egy idősebb középkorú tengerész kapitány. Nagyon érdekes volt látni, hogyan fejlődik a jelleme a könyv során. Továbbá azért volt még jó olvasni, mert nem igazán tudtuk, hogy mi mit is szeretnénk a főszereplő sorsául. Ha elhagyja a tengerészetet, odalesznek a barátai. Ám ha a sárkányát hagyja el, az hazaárulás és akkor a legjobb barátja veszett volna oda. A kettőt együtt nem tarthatja meg semmiképp sem. Volt valami varázslatos, nem mindennapi, vonzó elem ebben a kétségbeejtő szituációban.  
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
ezt az egyetlen apróságot. A sárkányok tudnak beszélni. El kell ismerni, hogy a személyiségük meghatározó a könyv során, de szerintünk ezt máshogy is ki lehetett volna fejezni. Például véve az állatokat. Nem volt egyetlen olyan rész sem a könyvben, ahol feltétlenül szükség lett volna rá, hogy a sárkányok beszéljenek. De az írónő így írta meg, és így is teljesen tökéletes.
Annak ajánlom, aki...
szereti a sárkányokat. Meg a hajókat. Meg a történelmet. Magadra ismertél? Akkor ez a könyv egy kötelező olvasmány! Igazából mindenkinek ajánljuk. A könyv egy gondosan újragondolt 19. században játszódik. Minden tökéletesen van beillesztve a történelembe amit ismerünk. A karakterek jelleme kidolgozott, ami még élvezhetőbbé teszi a történetet. Ráadásul, hogy még izgalmasabb legyen, a könyv tele van fordulatokkal. Lennék a regényben főhős, mert van egy sárkánya. Temeraire ráadásul (egy kicsit aránytalanul) különleges. Egyenesen Bonaparte Napóleonnak szánta Kína. Ki ne szeretne egy olyan életet, ahol egy császári sárkányon vonulhat csatába? És sárkányok között élhet, messze a civilizációtól?
Ne olvassa el, aki...
nem szereti a pörgős, gyorsan haladó fantasykat. Illetve sok a latin, francia és angol név. Szerintem ezek csak még hitelesebben adják vissza a Napóleoni háborúk korának hangulatát, de pár embernek zavaró lehet. Valamint kicsit részletesen vannak megfogalmazva a harcok, támadások sérülések. Hiszen ez egy háború volt, de aki a vért nem szereti, annak semmiképpen sem ajánljuk.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz