Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő
Kiadó: Jaffa
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 200

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

A Mózes egy, huszonkettő Ábrahám és Izsák ószövetségi történetének modern feldolgozása. Az Ábrahámok a Horthy-kort, a második világháborút, a Rákosi-érát megélt és megszenvedett „rettenetes” szülők, nagyszülők. Az Izsákok lázadó fiatalok, akik nem kíváncsiak felmenőik múltjára, akart-akaratlan áldozatvállalásukra, szenvedéseikre, beteljesületlen szerelmeikre-vágyaikra, elrontott életükre. Nem hajlandók áldozatot hozni istenekért-eszmékért, a maguk útját akarják járni. Egy „szigetre” vágynak, távol a vénektől, ahol együtt és maguk lehetnek. Gál Hugi és Ádám, Bartos Márta és Gyuri – a két testvérpár – csontkockán dobják ki, melyik lánynak kell teherbe esnie a „nemzet mártírjának” fiától, a naivnak és jámbornak tűnő Miklóstól. Mert ő bizonyára kap majd egy lakást az anyjától nászajándékul. A játék azonban komolyra fordul: Hugi beleszeret Miklósba, és elhatározza: új életet kezd vele. Vajon Miklós is így akarja?
Szabó Magda: Mózes egy, huszonkettő
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
úgy éreztük, hogy bővül a szókincsünk közben. Maga a nyelvezet régies, és sok helyen nehezen érthető. Néhol, számunkra érthetetlen, német nyelvű sorok voltak beszúrva a szövegbe, amik felettébb idegesítőek voltak. Nem tudtuk mit hagyunk ki, csak reméltük, hogy semmi fontosat. Őszintén szólva, negatívan álltunk hozzá a könyvhöz. Úgy is, hogy az Abigél mindannyiunknak tetszett. Ennek ellenére kellemes csalódás ért bennünket a cselekményt illetően. Furcsán modern, mai problémákkal foglalkozott, pedig az 1960-as években játszódott.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert Hugi (Gál Gabriella) nem szerelemből, hanem érdekből házasodik. Akkor is, ha a saját érdekéből. És bár a végén beleszeret férjébe, ő nem viszonozza azt. Ennél rosszabb érzést el se tudnák képzelni. Összekötni valakivel az életed, aki nem is szeret annyira. Mi, mint valakik, akik soha nem voltak kapcsolatban, hiszünk az igaz szerelemben.
Annak ajánlom, aki...
szereti Szabó Magda műveit. Az írónő megint bebizonyította, hogy nem hiába vált híressé, mind a fiatalok, mind az idősebbek körében. Ez a mű is mindenkinek szól, csak minden korosztály más szemszögből értelmezni. Személy szerint mi nagyon szeretjük az ilyen könyveket.
Ne olvassa el, aki...
nem szereti a régies magyar műveket. Habár nekünk se ez a műfaj a kedvencünk, a könyv határozottan jó. Bárkinek javasoljuk, hogy bátran adjon neki egy esélyt. Ne tévesszen meg senkit a Bibliára utaló cím. Ábrahám és Izsák története (Mózes 1:22) csak egy hasonlat a könyvre.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz