Mary Shelley: Frankenstein, avagy a modern Prométheusz
Eredeti megjelenés éve: 1818

Oldalszám: 256

"Mary Shelley tizennyolc évesen, egy lidércnyomás hatására találta ki rémtörténetét egy baráti költői versenyre. A versenyt megnyerte, ezzel pedig teremtménye elindult világhódító útjára. A hátborzongató, mára már ikonikus történet szerint Victor Frankenstein életet lehel a holt anyagba, ám később megtagadja teremtményét — s ezért a szörny rettentő bosszút esküszik. A kétszáz évvel ezelőtt született mű — amelyet mindenki ismer, de csak kevesen olvastak — rákérdez a tudomány hatalmára, az emberek természetére, céljaira, a világban betöltött helyére, s magára a létezésre is." (libri.hu)
Mary Shelley: Frankenstein, avagy a modern Prométheusz
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A szöveg alaposan fogalmazott, a történet hátborzongatóan izgalmas, és a szereplők jellegzetesen megrajzoltak. A legnagyobb élményt viszont az adja, hogy a regény — az utókori köztudatban élő Frankenstein mítosszal szemben — kicsit sem fekete-fehér erkölcsiséget ábrázol, és a teremtő és teremtmény közötti hajsza legalább annyira elvi, mint fizikai. Valószínűleg kevesen gondolnák, hogy a Victor által létrehozott "szörny" több fejezetet kap a saját tapasztalatai és helyzete hiteles ábrázolására, ahol kiállhat perspektívája mellett. A folyamatos oda-vissza játszma során az olvasó mindkét fél érvelésében láthat igazat és hibát; a tragédia a megoldhatatlan helyzetükben gyökerezik.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Bár nem lennék a regényben főhős, Victor Frankenstein természete és családjától elszigetelt diákélete tőlünk mint olvasóktól nem feltétlenül áll olyan távol. Nem ritka párosítás a Victorra jellemző intellektuális szomj és érzelmi éretlenség, és az ebből kifejlődő arrogancia a való világ legmundénebb körülményei között is hátráltathat.
Annak ajánlom, aki...
...szeretné megismerni az irodalom egyik legikonikusabb figurájának eredettörténetét és kíváncsi arra, hogy miért is hagyott ekkora lenyomatot a kultúránkon. Ezenkívül beválhat bárkinél, aki kedveli az elgondolkodtató, hevesen érzelmes gótikus regényeket.
Ne olvassa el, aki...
...tartózkodik az exponenciálisan borús, tragikus benyomású, gyilkossággal átszőtt történetektől. Kerülje, aki kevésbé értékeli a hosszadalmas, filozófikus dialógus által bemutatott jeleneteket.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz