Mary Hooper: Eliza Rose
Kiadó: Orlando stúdió
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 314

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Mary Hooper nem csak szülőhazájában tartozik a legnépszerűbb ifjúsági írók közé: az Édességek kicsiny boltja és folytatása, a Szirmok a hamuban egycsapásra meghódította a magyar olvasók szívét is. Legújabb regénye, az Eliza Rose ismét a XVII. századi Londonba kalauzolja olvasóit, ezúttal azonban az is kiderül, hogy a korabeli élet nem csupán az előző könyveiben bemutatott pestis és a tűzvész borzalmairól szólt, hanem a szórakozásból is jócskán kijutott legalábbis a kiváltságosoknak. Eliza, a fiatal falusi lány rövid idő alatt megismeri a főváros mocskát, a királyi udvar szemfényvesztő csillogását, a színházi élet frivolságát, s megtapasztalja, hogy Londonban semmi sem az, aminek látszik. Ő azonban bár egyik hihetetlen kalandból a másik ha csöppen megőrzi tartását, s a könyv végére nem csak az igaz szerelmet találja meg, hanem származásának homályos titkára is fény derül… Akárcsak korábbi regényeiben, Hooper az Eliza Rose-ban is bizonyítja, milyen kiváló hangulatfestő képességgel rendelkezik, a rettenetes börtönkörülmények vagy a királyi udvar pompája szinte a szemünk láttára elevenedik meg, izgalmas időutazásra invitálva a romantikus történelmi históriák kedvelőit.
Mary Hooper: Eliza Rose
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
jó volt kicsit visszamenni az időben ebbe a korba, ahol a regény játszódik, és átélni, milyen ott az élet. De leginkább amiatt volt jó, hogy könnyen bele lehetett merülni a könyvbe, és átérezni a főszereplő helyzetét, és a dolgokat, amik történtek vele. Nekem nagyon tetszett.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Mindenképpen lennék a főhős ebben a regényben, nagyon jól a helyébe tudtam képzelni magam. Ugyanannyi idős, mint én, és hasonlóan gondolkodik is. Szívesen átélném azokat a dolgokat, amiket Eliza a könyvben, és bár voltak olyan dolgok, amik nem kimondottan kellemesek, de mindenképpen nagyon izgalmas lenne. Annyira más az a korszak, a XVII. század, a ruhaviselet, az illemszabályok... Néha sajnálom, hogy nem abba a korszakba születtem, ahol a királyi udvar csupa pompa, és gyönyörű ruhákban járnak.
Annak ajánlom, aki...
szereti az ebben a korszakban játszódó regényeket, amelyeknek fiatalok a főszereplői, szereti beleképzelni magát hétköznapi, de egy fiatal falusi lány életéhez képest viszont sokkal izgalmasabb jelenetekbe, és szeret szerelmes történetekről is olvasni. És persze nem zavarja az, ahogy a regény elég világosan szembesít a korabeli királyi udvar, a király, és ifjú főurai kicsapongó, erkölcstelen életével. A könyvben sok ehhez kapcsolódó jelenet van.
Ne olvassa el, aki...
az izgalmas kalandregényeket szereti jobban, és nem szereti a romantikát. Bár szerintem ebben a könyvben nem voltak kimondottan nyálas jelenetek, az akkori etikett szerint beszéltek egymással a hölgyek és az urak. (Nem számítva, amikor az egyik fél nem éppen volt józan.) Továbbá az se olvassa el, aki nem szereti a régi időkben játszódó könyveket, a szöveg sokszor az akkori szavakat használja, ami lehet, hogy valaki számára zavaró lehet.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz