Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek


"Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény – az író stílusművészetének remeke – vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végigbeszélik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz: egyikük annak idején elárulta, sőt majdnem megölte barátját, elcsábította a feleségét, örökre tönkretette az életét. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti."
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Márai olvasmányai nagyon szépen megfogalmazott irományok általánosan. Szerettem a könyvben, hogy a barátságot és egyéb emberi kapcsolatokat egy másik szemszögből mutat meg nekünk. Tovább lehet gondolni a történetet és mindenki tud azonosulni a történetével, mert egy mindennapi, de még is különleges történetet mesél el.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhős, mert a tábornok, (a főhős) nagyon sokat várt a keresett kérdéseire és én személy szerint nem bírtam volna ki ezt. Ezentúl több borzasztó dolgot is átélt, amit én nem szeretnék.
Annak ajánlom, aki...
Ajánlom azoknak, akik bírják a néha szinte már unalmas monológokat, igényes írásokat, esztétikailag kielégítő szövegeket és szeret gondolkodni a könyvek olvasása után is. Szerettem benne, hogy hozzá lehet tenni a saját tapasztalatainkból a mondandójához.
Ne olvassa el, aki...
Egy könnyebb olvasmányra vágyik, mert ezt a könyvet akkor érdemes fellapozni, ha nyitottak vagyunk az élet általános tételeinek átgondolására.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz