Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Ivan Iljics halála
A mű keletkezése:Az Ivan Iljics halála Lev Tolsztoj, először 1886-ban megjelent nagy sikerű kisregénye. Témája az ember belső küzdelme az elkerülhetetlen halállal egészen a megbékélésig. Tolsztoj irodalmában a betegség okozta haldoklás, és annak ünnepélyes hangulatú leírása nem itt jelenik meg először. Az író az önző élet hiábavalóságát saját, egyedien vett keresztény felfogásából ítéli meg.
Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
az író azzal foglalkozik, hogy hogyan kellene élni, illetve hogyan nem szabad élni. Bátran szembenéz az élet sivárságával, a halállal. Továbbá Tolsztoj megbontja a hagyományos időrendet: egy közhivatalnok életének bemutatását a halálhírrel, s a gyászszertartással kezdi.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert megtudjuk, hogy ismerősei, hogyan is vélekedtek Ivan Iljicsről és kiben milyen emlékeket hagyott. Nem sok ember volt szomorú halálhíre miatt, kevesekben hagyott mély nyomot élete folyamán.
Annak ajánlom, aki...
kiváncsi a cári rendszer bürokratikus működésére, a feudális társadalmi berendezkedés miatti fejletlen Oroszország működésére.
Ne olvassa el, aki...
szereti, ha egy regény hőse mitikus képességekkel bír, hatalmas erővel rendelkezik és minden tette csodálatos, mivel ez a regény a “fölösleges embert” mutatja be, aki üresen tengeti az életét és se ő se a környezetében élő emberek nem boldogak.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2022-11-24 12:41:57Szőke Bálint-
A mű először 1886-ban jelent meg, a szerző a híres Lev Nyikolajevics Tolsztoj. Az orosz realizmus egyik ékköve. A keletkezése idején alakja egy hiteles történet egy kormányzósági hivatalnok (csinovnyik) betegségéről és haláláról. Maga az író kivételesen fontos műnek tartotta, mert ebben az időben a legfontosabb kérdés számára az volt: Hogyan kell helyesen élni? Mi az élet értelme?