Kurt Vonnegut: Éj anyánk
Eredeti megjelenés éve: 1961

Oldalszám: 256

"Howard W. Campbell Jr. hírhedett amerikai náci, Hitler propagandagépezetének fontos beosztású munkatársa — és az USA németországi titkos ügynöke. Rádióműsora a legrosszabb fajta háborús uszítás, népirtásra való buzdítás — és persze nélkülözhetetlen információforrás az amerikai hírszerzés és hadvezetés számára. Így azután Howard W. Campbell Jr. meg sem próbál eligazodni és dönteni az emberi lét legnagyobb kérdéseiben." (moly.hu)
Kurt Vonnegut: Éj anyánk
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...amilyen megosztó alaphelyzetű, olyan precizitással van kivitelezve. A regény egy olyan kitalált személy önéletrajza, akinek a második világháború alatti hűsége határozatlanul kering Amerika és a náci Németország körül. A könyv ezért a merész sokrétűségért cserébe hasonlóan körültekintő értelmezést vár az olvasótól. Nincsen pártatlan, kívülálló elbeszélő, így magunknak kell erkölcsi ítéletet hoznunk a főszereplő felett. Az ideológiát és emberi természetet kifejtő történet során Vonnegut valójában a közömbös, manipulálható "semleges" lakost tűzi ki a háború leghitványabb bűnösének.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Mindenképpen elkerülném a főszereplő és ismerettségeinek kaotikus hálóját — a nagy részük silány, megbízhatatlan és önmagával elfoglalt.
Annak ajánlom, aki...
...érdeklődik a második világháború politikai bonyodalmai iránt, szereti a megbízhatatlan vagy homályos moralitású elbeszélőket, vagy szívesen olvas metafikció jellegű történeteket. Kifejezetten ajánlom annak, aki már találkozott Vonnegut ismertebb "Az ötös számú vágóhíd" című regényével, amelyben háttérszerepet kap az "Éj anyánk" narrátora.
Ne olvassa el, aki...
...feltétlenül szerethető, rokonszenves főszereplőket preferál, valamint nem kedveli a háborús és politikai témájú könyveket.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz