Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd, avagy a gyermekek keresztes hadjárata
Eredeti megjelenés éve: 1969

Oldalszám: 232

"Billy Pilgrim a második világháború káoszában váratlanul "elszabadul az időben". Hősünk szakadatlanul ingázik múlt és jövő, tébolyult valóság és burjánzó fantázia, képtelen karakterek és abszurd szituációk között — kalandos útja Drezda romjaitól a háború utáni Amerikán át egészen távoli Tralfamador bolygóig vezet, ahol Billy megtanulja, hogy a halál jelentéktelen, a szabad akarat pedig merő illúzió." (libri.hu)
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd, avagy a gyermekek keresztes hadjárata
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A regény minden mozzanata tökéletesen megszerkeszett. A cselekmény és szereplők lekötnek, de ezek is hatásukat a lenyűgözően egyedi, tömör fogalmazási stílusnak köszönhetik. Ez az olykor kopár, nyomasztó szűkszavúság maximálisan javára van a háborús tematikának, tükrözi a főszereplő beletörődött apátiáját. Vonnegut olyan erkölcsi megfontoltsággal és egyenes érzelmi realizmussal közelít meg egy strukturálisan elvonatkoztatott, sci-fi elemekkel gazdagított történetet, hogy az olvasóban szinte folyamatos a lelki bizonytalanság, a sírás és nevetés ingere közötti cikázás. Káprázatos teljesítmény ilyen finesszel összefonni a második világháború kegyetlenségét az első pillantásra abszurdnak és komolytalannak tűnő időutazás és földönkívüliek témájával.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Bár a Vonnegut által megalkotott világok mindig bírnak egy különös, egyedülálló varázzsal, valószínűleg egy olvasó sem kívánná átélni az Ötös számú vágógíd főszereplőjének helyzetét. Billy Pilgrim élete nagy részén át bizonytalan, kiábrándult és izolált. A katonáskodást követő felnőttkora zaklatott: a névlegesen kibékült világban eredménytelenül keresi helyét, képtelen maga mögött hagyni megrázó háborús tapasztalatait.
Annak ajánlom, aki...
...kíváncsi egy irodalomban gyakran taglalt téma feje tetejére állítására, szereti fejtegeni és elemezni a történeteket, vonzza a szarkasztikus gúny és nem zavarja a nem konvencionális cselekmény-felépítés. Beválhat annál, aki vágyik egy elgondolkodtató, erkölcsi üzenetet hordozó könyvre, de nincs tengernyi ideje.
Ne olvassa el, aki...
...nehezen viseli a realista érzelmi rezignációt és háborús témát, nem nyitott a mesés és abszurd elemekre, kerüli a fekete humort, vagy feltétlenül kielégítő és direkt választ adó történetet keres.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz