Kertész Imre: Sorstalanság
A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

"A Sorstalanság a legmegrázóbb magyar holocaust-regény. Kertész Imre a valóságra eszmélés stációit rajzolta meg az első jelentős művében. Hőse egy pesti zsidófiú, akinek először apját viszik el munkaszolgálatra, majd ő maga is táborba kerül. Olyan világnak leszünk tanúi, amelynek poklában nemcsak a való életről s a történelemről való tudás, hanem még a mindennapi tájékozódó készség is csődöt mond. A totalitárius állam lidércnyomásos, abszurd világa ez. Aki elszenvedőjévé kénytelen válni, annak nincsen többé egyéni sorsa. Ez a sorsvesztés is hozzátartozik a nácizmus sátáni valóságához. A Sorstalanság a legjobb magyar elbeszélői hagyományok fontos fejezete: műremek. Az előadásmód hűvössége, részletező pontossága, a patetizmust a tragédiából kiszűrő irónia filozófiai mélységet ad a műnek, és utánozhatatlan stílust eredményez. Kertész Imre ezzel a művével, mely első ízben - nem kevés viszontagság után - 1975-ben jelent meg, azonnal a kortárs irodalom élvonalába került. Később pedig a regény német, spanyol, francia, holland, svéd, héber, olasz és angol fordítása nyomán bebizonyosodott, hogy a Sorstalanság nemcsak hozzánk szól, hanem minden kultúrnéphez, amely tudja, jelenével csak akkor lehet tisztában, ha múltjával számot vetett."
Kertész Imre: Sorstalanság
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Nem tudom azt mondani, hogy jó volt olvasni a könyvet, mert a téma a világtörténelem egyik mélypontjáról szól, a holokausztról. Kertész Imre részletes és érzelmekre ható leírása segített átérezni valamennyire a náci terror kegyetlenségét. A könyv maga azért tetszett, mert egy különleges és reményteli nézőpontból szemlélte életét a főszereplő, Köves Gyuri, amire kevesek lettek volna képesek. Illetve a könyv olvasása során mindig jött valami, amin el lehetett gondolkodni.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhős, mert ő szörnyűségeken ment keresztül. Viszont szívesen átvenném a pozitív gondolkodását és azt, hogy a körülményekhez képest meg tudta tartani emberségét. Ezekért nagyon tisztelem a főhőst.
Annak ajánlom, aki...
Elsősorban minden történelem-fanatikusnak ajánlom, mert tényleg megtörtént események alapján született a regény, ezáltal hitelesen segít elképzelni a holokauszt környezetét és hangulatát. Ezenfelül azoknak is ajánlom, akik egy klasszikust szeretnének elolvasni, Kertész Imre nem hiába kapott irodalmi Nobel-díjat a regényéért. Különben mindenkinek ajánlom, aki megérett már a témára, tehát 16 éven felülieknek főleg.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki egy mindennapi laza történetet szeretne lapozgatni. Ennek a regénynek és benne történteknek súlya van, hiszen a holokausztról és náci sanyargatásról szól, ami nem egy felhőtlen téma ugyebár.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz