Ken Follett: A katedrális
"A világszerte népszerű Ken Follett legsikeresebb regénye. A cselekmény a középkorban, a XII. századi Angliában játszódik. A könyv oldalain középkori világ kel életre, mely színes, mint egy festmény, és mozgalmas, mint egy jó film. Olvasása közben belemerülünk a háború borzalmaiba, átélhetjük a zsarnokok önkényeskedéseit, a hideg kőpadlókon zajló forró ölelkezéseket, kínzást, gyilkosságot és a szerzetesi élet keserveit. A cselekmény egy katedrális építése körül bonyolódik, melyért Benedek-rendi szerezetesek küzdenek szinte az egész világgal és még saját, féltékeny egyházukkal is. Mindez egy polgárháború közepén; körülöttük vér, ármány és szerelem."
Ken Follett: A katedrális
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Izgalmas, szórakoztató olvasmány, amely végig járja a középkori Európa meghatározó színhelyeit, bemutatva az adott terület sajátos építészetét és lakóinak jellemző életmódját. Számomra leginkább ez a számtalan apró életkép tette érdekessé az olvasást. A történet mozgalmas, váratlanul gyorsan tűnnek a sorok, peregnek az évek. A perspektívaváltások okosan vannak időzítve, egyfajta irányítottságot ad a majd’ 1000 oldalon átívelő történetnek.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Az cselekmény több szálon fut, az eseményeket a 6-7 központi szereplő szemszögének váltakozásából ismerjük meg, így nem egyértelmű a főszereplő kiléte. Annyi mindenesetre elmondható, hogy nem vágyódom a középkor nyers és könyörtelen szokásrendszerébe. A könyv szemléletesen ábrázolja az alsóbb társadalmi csoportok megrekedtségét, kiszolgáltatottságát, illetve megmutatja azt is, hogy a kiváltságokkal születettek sem érezhetik magukat feltétlen biztonságban. Akárhogyan is, megnyugtató a távolság, amely korunkat elválasztja a regény idejétől.
Annak ajánlom, aki...
kedveli a történelmi regény műfaját, illetve bárkinek, aki éppen könnyebb olvasmányt keres és szívesen olvasna egy ötletes, magával ragadó mesét. Bár a regény terjedelme elrettentőnek tűnhet egyes olvasók számára, megfogalmazását tekintve tiszta és közérthető, nem tartalmaz hosszadalmas leírásokat, ezért széles olvasói kör számára élvezhető lehet. A könyv nem tételez fel előzetes tudást a feldolgozott korról, az író tudatos ebben a tekintetben. Nem véletlenül örvendett akkora népszerűségnek a kiadását követően.
Ne olvassa el, aki...
nem viseli jól az erőszakot, ideértve elsősorban a nemi erőszakot. Helyenként kissé durvának érződhet a leírások közvetlensége, illetve némely jelenetek talán feleslegesnek hatnak a történethez adott értéküket tekintve. Emellett szexualitás is erősen jelen van a könyv egészében. Az említett tematikák miatt semmiképpen nem ajánlanám a regényt 16-17 év alatt, illetve olyasvalakinek, akit feszélyez az ilyesmi.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz