Ava Dellaira: Kedves Halottak
Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 296

14 éven felülieknek ajánljuk!

Néha azok a legjobb levelek, amelyekre nincs is válasz. Egy angol házi feladattal kezdődik: írj levelet egy halottnak, mindegy, kinek. Laurel Kurt Cobaint választja, mert Kurt fiatalon halt meg, csakúgy, mint May, Laurel nővére, így talán megért egy kicsit abból, hogy Laurel min megy keresztül. Laurel nemsokára egyre több halottnak ír levelet – Janis Joplinnak, Heath Ledgernek, River Phoenixnek, Amelia Earhartnek, szinte abba sem bírja hagyni. Megírja nekik, mi történik az új középiskolában, és hogyan hullott szét May halála után a családja.
Ava Dellaira: Kedves Halottak
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
legtöbb fiataloknak szóló könyv nem foglalkoznak ilyen mélységekig egy családtag halálának feldolgozásával, vagy a másság kérdésével. Tetszett, hogy nem egyfajta álomvilágot tár elénk az irónő, hanem a rideg valóságot egy 15 éves lány szemszögéből. Laurel küzd a gyásszal, de egy diszkrét szerelmi szállál, egy kibontakozó kapcsolat elmesélésével mégsem teszi olyan nyomasztóvá a történetet az elmúlás gondolata. Érdekes volt Sky szemszögét meghallgatni azt, hogy milyen is együtt lenni egy olyan lánnyal, akiről tudod, hogy mi mindenen ment keresztül, de mégsem vagy képes rajta segíteni, ha nem enged elég közel magához.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhős, mert mindössze 15 évesen annyi nehézséggel kellett megküzdenie, amely egy szilárd jellemű felnőtt számára is óriási trauma lett volna. Nővére elvesztése begyógyíthatatlan sebet ejtett lelkén, mindvégig magát okolta a történtekért. May számára mindig is egy ideál volt, és ez halála után sem változott. Laurel úgy gondolta, ha nővére ruháit hordja, úgy cselekszik, mint ő tette volna talán egyszer rájön, milyen is volt valójában May. Viszont a folytonos hazudozásaival, a nem kimondott gondolatokkal eltávolodtak tőle, azok, akik valójában törődtek a lánnyal. Gyakran annyit foglakozott a múlt eseményeivel, hogy elfelejtett élni a jelenben.
Annak ajánlom, aki...
szívesen venne a kezébe egy nem mindennapi kortárs ifjúsági művet. A regény koncepciója is kuriózumnak számít, de tudva, hogy Laurel milyen fantasztikus embereknek címzi leveleit nem lehet nem lelkesedni a könyvért. Kurt Cobain, Amy Winehouse, Heath Ledger.. kiknek csillaga sosem ágazhat le, hiába, hogy már nincsenek az élők sorába. A főszereplő műveltsége, jellemének csiszolódása számomra az egyik legkedvesebb vonása a műnek. Érzelmekben nincs hiány, igaz sokszor inkább könnyeket fakaszt, vagy csak azon kapod magad, hogy az ágyad tetején ordítod teli torokból a Heart Shaped Box-ot... Igényes fordítás, különleges jellemek, nem mindennapi történet, kliséktől mentes. Én mint Nirvana rajongó még erősebben kötődtem érzelmileg a könyvhöz, egy biztos, a levelek címzettjeinek életével érdemes kicsit tisztába lenni.
Ne olvassa el, aki...
egy "limonádé" történetre vágyik happy end-del. Miről is szól valójában a könyv? Az életről, minden könyörtelenségével és nehézségével együtt. A kamaszkor mindenki számára egy buktatókkal teli útszakasz, de nagyon sokat számít, hogy kik kísérnek végig ezen a göröngyös ösvényen. A főhős gyakran elfelejti, hogy milyen szerencséje van azokkal a barátokkal és családtagokkal, akik ha el is engedik egy percre, fogják a kezét és mellette állnak. Laurel nem csak a saját lelkének súlyán könnyített azzal, hogy leveleket írt fiatalon és tragikusan elhunyt híres embereknek. A levelek írása közben személyisége is szilárdult, meg találta a hasonlóságokat mások és a saját sorsa között, és ami a legfontosabb, rájött, hogy ha a problémákat elhallgatjuk, akkor egyszer bombaként fognak felrobbanni, minket és az általunk szeretetteket is megsebesítve. Az elmúlás gondolata végig kíséri a regényt, így aki nem tudja kellő érettséggel ezt a témát kezelni, nem fogja érteni és élvezni az egyébként fantasztikusan megírt művet.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz