Kalapos Éva: Massza
Kiadó: Menő Könyvek
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 240

14 éven felülieknek ajánljuk!

Ráber Patrik tök átlagos. Tizennégy múlt, egy hatosztályos gimibe jár, normális családja van és néhány (kevésbé) normális barátja. A haja szőke, a szeme sötétkék, a testalkata átlagos. A lányok alig veszik észre. Legalábbis a legtöbb. Ráber Patrik mégis elüt az átlagtól. Színésznek készül, szabadidejében verseket és monológokat tanul. A családja nem igazán érti meg, ahogy az osztálytársai sem. Ráber Patrik kretén. Ráber Patrik nyomorék. Ráber Patrikra nincs szüksége a világnak. Legalábbis azok szerint, akik zaklatják őt. Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz legádázabb félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll. Olvasd el! És nem csak akkor, ha érintett vagy.
Kalapos Éva: Massza
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
egy olyan cselekményt dolgoz fel amit ma sajnos nagyon sok fiatal átél. 
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Ez az a kérdés amit nem tudok eldönteni. Nem szívesen élném át azt amit a főszereplő átélt így szerintem nem lennék főhős. 
Annak ajánlom, aki...
Egy kicsit is kíváncsi arra, hogy mégis milyen mikor valakit zaklatnak és hogy változik meg egy átlagos kamasz élete egy perc alatt.
Ne olvassa el, aki...
Igazából én ezt a könyvet mindenkinek ajánlanám. Nagyon tanulságos egy gyereknek és egy felnőttnek is. 

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2018-03-17 16:21:05Héder Júlia-
Manapság a magyar írók/írónők körében egyre népszerűbb a jelenség, hogy végre a mai kimondatlan problémákat papírra vessék és igenis kimondják, ez ma egy súlyos gond, foglalkozni kellene vele. Bár kimondhatom, az én környezetemben ez egyáltalán nem egy előforduló helyzet, attól még egyáltalán nem állítom, hogy az internetes zaklatás és bántalmazás egy nem létező jelenség. Bár ezt a könyvet még egyáltalán nem tartom a probléma csúcsmegoldásának, mindenképpen egy fontos csírája a zaklatásokra való felhívásra és akár megelőzésére is. A cselekmény ugyan nem tetszett annyira, és egyáltalán nem a témája miatt, hanem azért, mert nem igazán engedje be az olvasót. Nem ismerjük meg a szereplőket (még a főszereplőt sem igazán), hogy teljesen megértsük a dolgok miértjét, de valahol akár indokolhatjuk azzal is, hogy az internetes zaklatás és az agresszió is kicsit ilyesmi: nincs mindig pontos oka, sokkal inkább az is egy "massza". A könyv felütése pedig már utal a tragikus végkifejletre, de csavaros módon, egyáltalán nem úgy, ahogy számítanánk rá. Zseniális megoldás. Ajánlom minden társamnak (kamasztól felnőttig bárkinek), hogy elolvassa ezt a regényt. Fontos üzenetet tartalmaz, mellyel a mai világban igenis foglalkoznunk kell. És mellé ajánlanám a zaklatások áldozataira emlékező dalt, a Make It Stop-ot a Rise Against-től.