Jojo Moyes: Akit elhagytál


"1916, ​Franciaország. Miután imádott férje, Édouard hadba vonul, Sophie Lefevre egyedül kénytelen gondoskodni családjáról. Német kézre került kisvárosukban új katonai parancsnok jelenik meg, aki tisztjeivel még inkább megkeseríti Sophie életét. S amikor a Kommandant szeme megakad a portrén, melyet Édouard festett ifjú asszonyáról, az események baljós fordulatot vesznek, melynek nyomán Sophie-nak borzasztó nehéz döntést kell hoznia. Közel egy évszázad múltán a varázsos hatású festmény Liv Halston londoni otthonának éke – férjétől kapta nászajándékul. Amikor egy véletlen találkozás következtében fény derül a kép sötét múltjára és valódi értékére, Liv élete fenekestül felfordul. Hamarosan komoly jogi csatározás kezdődik, melynek tétje nem csupán a festmény tulajdonjoga, hanem talán Liv boldogsága is."
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
a két idősíkon két korszakot ismerhettünk meg, két igen hasonló személyiségű nő szemén keresztül. Bár én személy szerint nem igazán szívlelem a történelmi regényeket, ez azonnal rabul ejtett, egyszerűen imádtam. Egyrészt betekintést nyerhettünk az első világháború idejébe és tragikus borzalmaiba. Jobban megismerhettük a két fél helyzetét (jelen esetben a németek és a franciák oldaláról), illetve az is világossá válik, hogy nem minden fekete vagy fehér a háború alatt sem. A történet másik fonala által, amely már sok évvel később játszódik, egy izgalmas nyomozás részesei lehettünk, amelynek tárgya nem más, mint a sokat emlegetett festmény és története. A szereplők rendkívül erős karakterek, a legreménytelenebb helyzetekben sem adják fel a céljukat, hanem bátran küzdenek tovább, és ezért tőlünk kiérdemelték a tiszteletreméltó hősnő címet.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert nem hiszem, hogy meg tudnék birkózni azzal a traumával amivel a két nő szembesül. Sophie férje a fronton van és nem garantált, hogy bármelyikük is túléli a háborút. Liv elvesztette szerelmét és nem biztos, hogy képes lesz feldolgozni a gyászt. Mindketten önmagukat keresik és én aligha találnám meg magamat. Sem Sophie, sem pedig Liv élete nem volt éppen a legkönnyebb. Mindkettőjüket úgymond "elhagyta" a szerelmük és már eleve ez sem lehetett könnyű, emellett Sophie-nak küzdenie kellett a családjáért és azért, hogy megkapja amire legjobban vágyott. Livnek pedig ki kellett állnia az igazáért és bizonyítania, hogy igen is őt illeti a festmény tulajdonjoga, mindamellett, hogy ebben szinte senki sem támogatta. Mindkét lánytól elfordultak és kiutálták az emberek, a családjuk és a barátaik szintén, de ők ezt tűrték és harcoltak tovább. Bátorságuk és kitartásuk csodálatra méltó, viszont nagy árat fizettek az út során, amit nem biztos, hogy mi képesek lennénk véghez vinni.
Annak ajánlom, aki...
szereti a történelmi romantikus könyveket. A történet kezdetben az első világháború idején játszódik, amikor megismerhetjük Sophie-t, aki mindenre hajlandó, csak hogy újra találkozhasson festő férjével. A krimi és a nyomozás szerelmesei se szomorkodjanak, hiszen a könyv másik történetszálát már egy kis romantikus rész mellett a nyomozás jellemzi leginkább, a Liv és Paul páros megismerésével. A mi véleményünk alapján a könyvnek nagyon érdekes és tanulságos története van, úgyhogy mi mindenképpen csak ajánlani tudjuk mindenkinek!
Ne olvassa el, aki...
nem igazán rajong a háborús, történelmi könyvekért. Az események a legtöbb esetben elég rosszra fordulnak, így egyfajta komor hangulata van a történetnek, mindkét szálon egyaránt. Vannak szárazabb részek, amikor a bíróságon játszódik a történet és a perrel járó jogi cselekmények kerülnek középpontba. Ezek a részek lehet nem mindenki számára olyan izgalmasak, így aki nem szereti az efféle vonalat, azoknak sem ajánlanánk, hiszen elég sokszor ez van előtérben a történet során.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz