Janne Teller: Semmi
Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 181

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá.” Ezekkel a szavakkal hagyja el Pierre egy nap az osztálytermet. Osztálytársai erre elhatározzák, hogy nihilista társuknak bebizonyítják az ellenkezőjét. A terv szerint egy régi pajtában gyűjtenek össze mindent, aminek van értelme. De először csak egy fejetlen játékbaba, egy zsoltároskönyv, régi fényképek, elszáradt rózsaszirmok gyűlnek össze. Ezért a diákok azt találják ki, hogy mindenkinek valami számára különlegesen fontosat kell odaadnia. Olénak a bokszkesztyűjét, Hansnak a vadonatúj biciklijét, Hussainnek az imaszőnyegét. Minél nagyobb az áldozat, annál nagyobb az értelme. Ami ártalmatlan játéknak indul, hamarosan kontrollálhatatlanná válik: Rikke-Ursulának a copfjaitól, Gerdának a hörcsögétől kell megválnia. Kettejük még kegyetlenebb követelésekkel áll elő: Anna-Linek örökbefogadási bizonyítványa, a kis Emil koporsója, egy kutyatetem és egy Jézus-szobor is az „értelem hegyén”, a „Fontos Dolgok Halmán” végzi. Akkor vadulnak csak igazán el az események, amikor Sofie-nak az ártatlanságát, a tehetségesen gitározó Jan-Johannak meg az ujját kell feláldoznia. Ekkor lépnek közbe a szülők és a rendőrség. Csak Pierre marad flegma. Kineveti a kamaszokat, akik ilyen áldozatokra képesek, csak hogy megtalálják az élet értelmét. Ezért nagy árat kell fizetnie: a többi gyerek kegyetlenül bosszút áll.
Janne Teller: Semmi
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
olvasás közben kizárólag a könyvön járt az agyam. Nagyon elgondolkodtatott Pierre nézőpontja, majd megdöbbentett a feláldozott dolgok jelentősége.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhősök helyében, mert nem szeretnék semmi számomra fontos dolgot feláldozni azért, hogy meggyőzzek valakit az igazamról. Szerintem ha valaki ennyire meg van győződve arról hogy neki van igaza, azt már nagyon nehezen lehet más belátásra juttatni, épp ezért nem érdemes megválni a számunkra fontos dolgoktól azért, hogy esetlegesen meggyőzzünk egy makacs embert.
Annak ajánlom, aki...
szeret elmerengeni a könyvek üzenetén, illetve látja a történet mellett a mélyebb tartalmat is és elég érett az ilyen könyvekhez, mivel ezt gyerekfejjel nehéz felfogni.
Ne olvassa el, aki...
csupán kikapcsolódást vár egy könyvtől, mivel ez a regény jóval többet nyújt az olvasó számára, mint egy kellemes délutánt. Szóval aki nem szeretne napokig gondolkodni annak nem ajánlom.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz