Janne Teller: Minden
Kiadó: Scholar
Kiadás éve: 2015
Oldalszám: 184

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Miért vannak előítéleteink? Miért közösítünk ki bárkit, vagy éppen miért emelünk zsarnokká? Miért hatalmaskodunk a kiszolgáltatottak felett? Miért vagyunk erőszakosak? Miért élünk vissza a bizalommal? Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló népszerű és sikeres könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk (a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először betiltották még a toleranciáról híres Dániában is!). A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek, s életünk folyamán egész biztosan találkoztunk velük. Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték, egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást? Janne Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, miközben szembesít tetteink legszörnyűbb következményeivel is. Teller tömör, szófukar, nyers prózájával és a metafora erőteljes használatával kényszeríti az olvasót az állásfoglalásra, nem ad kibúvót, minden egyes novellában döntenünk kell helyes és helytelen, jó és rossz között. Nyolc történet, ami élesen belénk vág – asszimilációról és kirekesztésről, előítéletről és intoleranciáról, gyilkosságról és halálbüntetésről, erőszakról és bosszúról, integrációról és kulturális sokféleségről.
Janne Teller: Minden
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
olyan témákat fejtegetett a könyv, amikkel talán nem találkozunk a mindennapokban, és nem is beszélünk róluk annyit. Vagy ha beszélünk, akkor sem olyan megközelítésből, mint ahogy itt olvashatjuk. Teljesen átlagosan indul egy-egy történet, aztán a végére kiderül, hogy valójában miről is szól, mi a témája, amin később sokáig lehet még gondolkodni, akár napokig is.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem szívesen lennék a regényben főhős. A különböző helyzetekben láthatjuk, hogy milyen nehéz bármit is csinálni. Könnyen elveszíthetik magukat, a pozitivitásukat, vagy akár jövőbe vetett hitüket. A történetek szereplői majdnem mind fiatalok, és már ilyen korán hatalmas dolgokkal kell szembenézniük.
Annak ajánlom, aki...
szereti az elgondolkodtató könyveket. Ez tipikusan olyan könyv, ami rengeteg kérdést és gondolatot vet fel az emberben. Elképzelhetjük, hogy mi mit tennénk a főszereplő helyében, vagy megpróbálunk megoldásokat találni a problémára. Továbbá annak ajánlom, aki tudni szeretné, hogy mi történik még a világban, milyen nehéz sorsok is vannak, akár nem is olyan messze tőlünk, csak nem vesszük észre.
Ne olvassa el, aki...
nehezen bírja a komor hangulatú könyveket. Ezek a témák könnyen rossz kedvet tudnak okozni, ami sokáig megmaradhatnak, mert mély nyomot hagynak. Legalábbis olyan komor gondolatok ragadnak meg az ember fejében, amik könnyen lesújtják az embert. Valószínűleg azért, mert tehetetlenek lennénk abban a helyzetben, amibe a történetek szereplői kerültek. Ezek ellenére viszont szerintem érdemes elolvasni, mert érdekes szemszögből közelíti meg a dolgokat ez a kötet.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2018-03-17 16:04:15Héder Júlia-
Janne Teller Semmi című könyve után vonakodva, de még kíváncsian vettem kezembe a Minden-t. Teller annak ellenére, hogy a fiatalok számára írja könyveit, van egy nagyon kemény stílusa, ami az érzékenyebb lelkeknek (mint én) nagyon erős. A világot nem finoman, ellensúlyokkal ábrázolja, hanem a durva valóságként. Mindezek ellenére a Semmi még ha aggályokkal is, de tetszett, elgondolkodtatott, évekkel később is bennem maradtak egyes pillanatai. Most felkészültebben álltam újabb könyvéhez. A Minden egy novella-gyűjtemény, az írónő sok kis történetet fűzött össze, ami miatt olyan az egész mű, mint az író külön napló bejegyzései, melynek darabkáiban igyekezett kiragadni valamit a világból, amiben élünk. Érdemes elolvasni ezt is, akár a Semmit, de fel kell készülni rá, mert maradandó nyomokat hagy, melyeken később is rágódik az ember. Elgondolkodtat, megborzongat. Nekem sokkal jobban tetszett a Semmi, talán, mert egy novella másképp épül fel, rövid, és sokszor éreztem, hogy a novella novella után kissé ellaposodik, elvész egy gondolat egy másik gondolat születése miatt. De egyszer érdemes elolvasni, mert nagyon elgondolkodtatók a novellákban szereplő sorsok, problémák.

Összefoglalás SMS-ben: Az ember szívét csavarja, a gondolatait dolgoztatja. A Semmitől eljutunk a Mindenig.