James Herriot - Állatorvosi pályám kezdetén...


"J. Herriot önéletrajzának egy részét már jól ismeri a magyar olvasók nagy tábora. A Gondolat Kiadó most az autobiográfia első részét, a pályakezdő fiatal állatorvos legelső éveit felidéző novellákat adja közre. A szerző nemcsak a gyógyításnak, a tollnak is jeles mestere. Az egyes fejezetek rendszerint egy-egy farmernél tett látogatást, kalandos, nem egyszer izgalmas műtéteket, kezeléseket örökítenek meg. Bepillantást nyerhetünk a yorkshire-i farmerek életmódjába, megismerkedhetünk sajátos erényeikkel, hibáikkal, de feltárul előttünk három fiatal állatorvos magánélete is. Herriot önmagát sem kíméli, amikor őszintén beszámol tévedéseiről, nevetséges helyzeteiről. Herriot kitűnő ember- és állatismerete, humánuma és humora átsüt könyvének minden fejezetén. A karakterek a történet során bomlanak ki, s Herriot szeretetteljes humorral világítja meg egyik-másik jellemző vonásukat. Szinte minden történetének megvan a helyzet- vagy jellemkomikumból adódó humoros csattanója."
James Herriot - Állatorvosi pályám kezdetén...
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert érdekes volt figyelemmel követni az egyetemről kiszabadult friss diplomás állatorvos első szárnypróbálgatásait. A könyvben leplezetlenül beszél sikereiről és kudarcairól is, de bármilyen helyzetbe kerül is, érződik rajta az állatok iránti szeretet és a munka iránti elköteleződés. Herriot nem csak a kezeléseket írja le, hanem a gazdák, farmerek személyiségét is megismerjük, természetesen az állatoké mellett.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert a könyvből kiderül, hogy az állatorvosi szakma kifejezetten nehéz volt, ráadásul a szerző korában (1938 körül játszódik a könyv) még sokkal kevesebb gyógymód volt olyan betegségekre, amiket most egy injekcióval meg lehet gyógyítani. Ráadásul ne is egy nagyvárosi állatorvosi rendelőt képzeljünk el, hanem egy faluban lévőt, ahol általában a környékbeli farmerek állatai voltak a gyakoribb páciensek. Ezek a tehenek, lovak, disznók, birkák pedig nem voltak mindig jó természetűek.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szereti az állatokat, a vicces történeteket vagy netán állatorvos szeretne lenni. Ezt a könyvet kiválóan lehet olvasni egy hosszú nap után este, fáradtan tökéletes kikapcsolódás.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki nem szereti az állatokat, ugyanis bármilyen állatorvosról szóló könyvben elég gyakori szereplők.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz