James Dashner: Tűzpróba (Útvesztő 2.)
"Thomas és társai azt gondolták, ha valaha élve kijutnak az Útvesztőből, akkor visszanyerik szabadságukat, folytathatják korábbi életüket. Ám a titokzatos VESZETT még nem végzett velük. Újabb próba, újabb rémálom vár rájuk. A Föld felperzselt vidék, melyen zombiszerű gyilkos lények kószálnak. A kormányok eltűntek, a világ anarchiába süllyedt. A remélt szabadság helyett a csapat még kegyetlenebb megpróbáltatásnak néz elébe: vár rájuk a Tűzpróba. Ebben a világban már nincsenek egyedül - és a többiek csak akkor maradhatnak életben, ha ővelük végeznek. Vérfagyasztó kalandokkal teli útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is. Fogalmuk sincs róla, micsoda elképesztő veszélyek várnak rájuk. Nincsenek szabályok. Nincs segítség. A tét az életük. Thomasban pedig lassan felébred a gyanú: vajon nem az ő elméjében rejlik a szabadulásuk kulcsa?"
James Dashner: Tűzpróba (Útvesztő 2.)
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
egy olyan világba csöppentem bele, amilyenre még gondolni se mertem. Tele durvaságokkal, izgalommal és küzdéssel a túlélésért. Iszonyatosan izgalmas volt látni, ahogy egy csapat tinédzser belecsöppen egy posztapokaliptikus világba, ahol saját embertársaik ellen versenyeznek az életben maradásért, miközben egyik barátjukat akarják megmenteni. Ebben is látszott, mekkora hangsúlyt fektetett az író a barátságra és összetartásra. Ezen felül elnyerte az is a tetszésemet a könyvben, hogy folyamatosan fent volt tartva a feszültség az egész művön keresztül és nem lehetett kitalálni, hogy mi fog történni, tele volt csavarokkal. Ami pedig még személy szerint nekem egy nagyon pozitív dolog volt az a szerelem háttérbe szorítása, diszkrét keretek közt és az egyenlőség, barátság, összetartás fontosságának a kiemelése.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a regényben a főhős, mert bármennyire is taszító az a világ amiben Thomasék élnek és a túlélésre vannak kényszerítve, még is kipróbálnám. Nagyon foglalkoztat az, hogy egy ilyen világ milyen hatással van az emberre, hogyan viselkednék az adott szituációkban. Ezen felül pedig mindenki megirigyelhetné Thomasnak a fizikai és mentális adottságait, ami csak rátesz egy lapáttal az indokokra, hogy miért is lennék a helyében. Ami pedig a ráadás, hogy képes lennék telepatikusan kommunikálni. Nem lennék a főhős, mert iszonyatosan nagy felelősség van a vállán, főleg az egész csoport irányába, ezen felül annak a tudatában élni, hogy ellopták az emlékeidet, teljesen kikészítene bárkit. Ebből pedig következik, hogy ha meghalna, akkor nem tudná, hogy ki volt az "előző" vagy normális életében, ami elvenné az értelmét az életének, azon felül, hogy az egyetlen célját, a szabaddá válást sem bírná elérni.
Annak ajánlom, aki...
nem zárkózik el az esetlegesen durvább részektől, illetve kíváncsi arra, hogy milyen lehet egy nem éppen "szép" világban élni, ahol nem csak vidámság és boldogság minden, hanem igenis küzdeni kell az embernek az életéért. Ezen felül ajánlom azoknak is, akik egy kicsit ki akarnak zökkenni a megszokott tudományos fantasztikusokból és fel akarnak fedezni valami újat.
Ne olvassa el, aki...
nem bírja a durvább jeleneteket, vagy nem éppen kedvére való az olyan könyv, ahol igenis történnek tragédiák. Ezen felül nem javasolnám az olvasását olyan embereknek, akik nem feltétlenül tudnak megbirkózni a világvége gondolatával, vagy nem bírják azt elfogadni, feldolgozni, illetve nem bírják ki azt, hogy a szerző homályban vezeti őket és mindig vannak részletek, amikről nem tudjuk hogy mik.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz