J. D. Salinger: Zabhegyező
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 254

Egy amerikai kamasz életének három napja, első személyben és ötszáz szóval elbeszélve. A történet régi: Holden Caulfield „kibukik” az intézetből félévben, nem mer hazamenni, inkább elhatározza, hogy a karácsonyi vakációt kedvére tölti, mielőbb a szülői pofonok ideje elérkezik. A kamasz azonban új: az a napszemüveges, hülyegyerek-frizurás nemzedék, akik miatt együtt sopánkodunk idősödő pedagógusokkal. A kedves, csupa szív, csupa gátlás kamasz elbeszélése emlékeztető azok számára, akik már régóta tagjai a Felnőttek Világszövetségének.
J. D. Salinger: Zabhegyező
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...mert többször is elgondolkodtatott, és néhány helyzetben magamra ismertem a főhős személyében. Kifejezetten szerettem olvasni, amikor Holden a húgával beszélget, kettejük kapcsolata nagyon szépen és szívmelengetően van ábrázolva. Jó volt továbbá, hogy az egész regény során kíváncsi voltam a dolgok végkimenetelére, ezért mindvégig volt kedvem tovább és tovább olvasni.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék főhős a regényben, mert Holden a tanulás iránt érzett közömbössége nem irigylésre méltó, és nem szeretném, hogy akár egyetlen iskolából is kicsapjanak. Azért sem szeretnék a főhőssel helyet cserélni, mert nem szeretnék New Yorkban élni. Emellett pedig Holden elhagyatottság érzését sem szeretném a magaménak tudni.
Annak ajánlom, aki...
Y...aki szokta magát levertnek, magányosnak érezni, mert Holdenben magára ismerhet. Továbbá olvassa el, aki szeretne valósághű, részletes képet kapni az '50-es évek New Yorkjáról. A regény jó lehet még a mások lelki világára kíváncsi emberek számára, mert Holden minden érzéséről és gondolatáról árnyalt képet kapunk.
Ne olvassa el, aki...
Akit zavar az túl egyszerű, nyelvezet, mivel a regényben végig egy tizenhat éves, nem túl bő szókincsű fiú elbeszélését olvashatjuk, ez pedig végig érződik a szóhasználaton. Varázslatos, a valóságtól eltávolodott történetet kereső egyének számára is kerülendőként kell említsem ezt a könyvet, mivel a valóság pontos és részletes ábrázolása jellemzi. Annak sem ajánlom, aki akció dús regényt szeretne olvasni, mivel viszonylag kevés történés és rengeteg gondolat ábrázolása jellemzi a történetet.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz

Összefoglalás SMS-ben: Egy New York-i fiú története, aki a sokadig iskolájából való kicsapás után szülővárosában bolyong.