Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó
Kiadó: Holnap
Kiadás éve: 2002
Oldalszám: 269

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Hegedüs Géza regénye az ókori Egyiptom világába vezeti el az olvasót. Főhőse Ehnaton, a nagy reformer fáraó, aki az egyistenhit bevezetésével forradalmi jelentőségű társadalmi változások lehetőségét teremti meg. Másik hőse a fáraó fiatal írnoka, az ő boldogulása az új tanok győzelméhez kötődik, mert szerelmét, egy gazdag pap lányát, csak úgy kaphatja meg ha a régi világ összeomlik, és romjain egy új, egészségesebb élet születik, Ez a regény egy antik kultúrtörténeti trilógia harmadik önálló darabja. Az első kötet, A milétoszi hajós, a görög, a második pedig, az Előszó a hőskölteményhez, a latin kultúráról ad képet. A most hetvenesztendős író e három, az egyiptomi, görög, latin ókorról írt regénye egységes keretbe foglalja kultúránk kezdeteit, és színes, érdekes képes fest egy hajdani világ embereiről.
Hegedüs Géza: Az írnok és a fáraó
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Már nagyon sokat olvastam az ókori Egyiptomról, így ez a híres könyv számomra csalódást okozott. Azonban úgy gondolom, hogy arra kitűnő lehet az 5.-6. osztályos diákoknak, akik éppen erről a korszakról tanulnak, hogy a regény fekete-fehéren ábrázolt világán keresztül érdeklődés ébredjen bennük a történelem e korszaka iránt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék Thotmóze a regény világában, mert számomra lehetetlen lenne mindenféle töprengés és dilemmák nélkül elfogadni egy teljesen új világképet és vallást csak azért, mert a szerelmem azt állítja róla, hogy az a jó. Az elején sajnáltam őt, amikor az okossága ellenére sem őt tartották a legjobb diáknak, hanem a nála gazdagabb Amonemhátot. De Ehnaton megoldása erre a problémára eleve kudarcra volt ítélve (azonban a regény pont a fáraó uralma fénypontján fejeződik be, így ez nem derül ki)
Annak ajánlom, aki...
Érdeklődik az ókori Egyiptom iránt és még nem ismeri túlzottan ezt a világot. Ha igen, akkor a regény már inkább fárasztó és klisékkel teli lesz. Szereti azt az alaptörténetet, ahol mindig a jó győz és nem kell sokat töprengeni a konfliktuson és a szereplők döntéseinek helyességén.
Ne olvassa el, aki...
Ismeri az ókori Egyiptom világát. Ha jobban szeretne belemerülni ebbe a témába, akkor inkább Christian Jacq Ramszesz-sorozatát vagy Michelle Moran Nefertitijét (vigyázat, ez kicsit romantikus is!) tudnám ajánlani. Szerintem ezek már árnyaltabban és életközelibben ábrázolják Egyiptomot, ráadásul az utóbbi könyv is pont Ehnaton uralkodása alatt játszódik. Bár ezek a könyvek inkább 12 éven felülieknek valók.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz