Gustave Flaubert: Bovaryné


"Flaubert első megjelent regényében, a Bovarynéban, Emma a főhős életének és szerelmi csalódásainak leírásával a romantikus illúziók kudarcáról fest ironikus, tragikus képet. Emma sorra kiábrándult férjéből és szeretőiből is, mert felismeri, hogy viselkedésük csak felvett póz, s nem hősök, hanem valójában kisszerű, közepes átlagemberek. Írói mestermunka, ahogy a szerző az érdektelen köznapi eseményeket ábrázolja, úgy, hogy egyúttal a kor jellemző vonásait is visszatükrözi.
Flaubert-t első regénye, a Bovaryné teszi híres íróvá. Realista regény; tája a leghétköznapibb francia kisváros, emberei valamennyien átlagemberek; nem típusok, mint Balzac alakjai, hanem olyan még csak nem is tipikus emberek, akikkel az olvasó mindennap találkozik. A regény meséjét adó tragédia is mindennapi tragédia."
Gustave Flaubert: Bovaryné
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni ezt a könyvet, mert nagyon érdekes lelki folyamatokat örökített meg. A hangsúly ebben a regényben nem a külső eseményeken van (persze azok is fontosak a történethez), hanem a főszereplő belső fejlődésén, vagy éppen hanyatlásán.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regény főhőse, élete keserűen alakul. Ugyan tragédia nem történik vele, igazából átlagos életutat jár be, de ő képtelen értékelni azt amije van. Saját maga bukását okozza, kicsinyes és önző. Még a halála is jelentéktelen, nem ébreszt sajnálatot az olvasóban.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom ezt a könyvet, akinek tetszik Kosztolányi Dezső Édes Anna vagy Pacsirta című regénye (főleg az utóbbi), és lehangoló műre vágyik. Ajánlom továbbá annak, aki szereti Móricz Zsigmond, Az Isten háta mögött című könyvét, ennek ugyanis hasonló a története és a hangulatvilága.
Ne olvassa el, aki...
Nem ajánlom annak a könyvet, aki romantikus regényre vágyik, elsőre ez a mű talán annak tűnhet, de nem az. Nem neked való ez a könyv akkor sem, ha vidám kikapcsolódásra vágysz, ezt itt szintén nem fogod megtalálni.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz