George Orwell: Állatfarm
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 131

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Orwell 1943/44-ben írott műve – amelynek a szerző a Tündérmese alcímet adta – ténylegesen a sztálini korszak szatírája, a Lenin halálától a szovjet-német megnemtámadási egyezményig terjedő időszakban, de természetesen minden elnyomó, totalitárius rendszerre ráillik. Egy angol farm – Mr . Jones Major-ja – a színhely, ahol az állatok a disznók vezetésével megdöntik az Ember uralmát, és a maguk igazgatta Állatfarm-on élik először szabadnak, derűsnek látszó, majd egyre jobban elkomoruló életüket. Az 1984 írójának már ebben a művében is nagy szerepet játszik a történelmi dokumentumok meghamisításának motívuma. Visszamenőlegesen megváltoznak, majd feledésbe merülnek az állatok hajdani ideológusának, az Őrnagynak eszméi, a Napóleon nevű nagy kan ragadja magához a hatalmat, és – természetesen mindig a megfelelő ideológiai magyarázattal – egyre zordabb diktatúrát kényszerít állattársaira. A kezdeti jelszó pedig – Minden állat egyenlő – érdekesen módosul… A könnyvet Ralph Steadman egyedülálló rajzai illusztrálják.
George Orwell: Állatfarm
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert könnyű volt olvasni egyszerű nyelvezettel. Jó történet ami tanulságos és elgondolkodtató. Sok benne a cselekmény és érdekes is volt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék főhős a könyvben mert az állatoknak mégsem úgy alakult a sorsa ahogy tervezték. A könyvben a főhős egy negatív szereplő volt aki tönkretette a jól induló történetet.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom aki szereti az állatos t örténeteket és tud a sorok között olvasni és érti a mögöttes tartalmat, mert ez nem egy egyszerű állatos történet.
Ne olvassa el, aki...
ne olvassa el az aki nem szereti csak a felszínes és egyszerű mondanivalójú könyveket

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2018-03-13 19:00:05Áron-
Szerintem az állatok nem törnek világuralomra, ez csupán (és főleg) a kommunista ideológia reprezentálása a könyvben. Egy diktatúra kiépülését követhetjük nyomon, és habár főleg a kommunizmusról van mintázva, mindegyikre értelmezhető. Valóban egyszerű a nyelvezete, és szerintem ez is egy példa rá hogy az oktatási rendszer miért annyira sikertelen az irodalomtanításban: ha nem időrendben haladnánk sokkal többen szeretnék meg a szépirodalmat és amire mondjuk 12.-ben az Iliászhoz vagy Odüsszeiához érnek, már értenék és szeretnék a tantárgyat. Ez a mű a fiatalság számára is elérhető és értelmezhető időszerű nyelvezettel és témával. Ajánlom még az Ötös számú vágóhidat Kurt Vonneguttól, és a Marsbéli krónikákat vagy a 451 Farenheitet Ray Bradburytől.

Összefoglalás SMS-ben: Az állatok akarják uralni a világot és már elég jól haladnak vele. Tudom elég meredeknek hangzik,ezért olvasd el hogy megtudd mi lett a tervükből!