George Orwell: 1984
Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 358

16 éven felülieknek ajánljuk!

1988-ban ​kommentálva az 1984-et, a valóságos és jelképes évszám között tűnődően botorkálva szükségszerű a kérdés: a történelmi rémképet illetően érvényes-e, érvényes maradt-e Orwell regénye? Nem és igen. Igen és nem. Nem, ha megkönnyebbülten nyugtázhatjuk, hogy az a totalitárius diktatúra, amely az 1984-ben megjelenik, a regény megírása óta nem valósult meg a valóságos történelemben, és a kommentár fogalmazása közben nincs jele – kopogjuk le, persze – , hogy a közeljövőben bármelyik nagyhatalom megvalósítani kívánná. Igen, ha a tegnapi történelem némely államalakzatára gondolunk. Nem a náci Németországra, nem a sztálini Szovjetunióra, hanem időben közelebbi képződményekre: Enver Hodzsa Albániájára, Pol Pot Kambodzsájára. Hogy jelen idejű államképződményeket a diplomáciai illem okából ne említsünk. Röviden elmerengve ennyit mondhatunk ma az 1984 történetfilozófiai érvényességéről. És a regény? Ünnepelték és kiátkozták a hidegháború hosszú évei során. A sorompótól balra ezért, a sorompótól jobbra azért. Jelképpé és jelszóvá lett. Sorompó arra kell, hogy két oldalán ugyanazt a szöveget kétféleképpen lehessen érteni és értelmezni. Regény azonban nem arra való, hogy jelkép és jelszó legyen. Regény arra való, hogy olvassák, hogy szabadon olvasható legyen.
George Orwell: 1984
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
egy valóságtól remélhetőleg távol álló világot mutat be. A könyvet gyakran letettem, hogy zavartalanul elgondolkodhassam a leírt világon. Kis sikerekkel próbálták/próbálják felállítani a tökéletes diktatúrát, de ez szerencsére nem tűnik hosszú távon megvalósíthatónak.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert hosszú távon nem szeretnék egy ilyen világban élni.
Annak ajánlom, aki...
érdeklődik a különböző világok felé, és többet akar megtudni a rosszabb sorsú országokról.
Ne olvassa el, aki...
csak a pozitív dolgokat szereti és nem szeret elmélkedni az ellentétéről.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2018-03-13 18:40:51Áron-
Egyfajta értelmezésben az emberi elme feletti teljes kontroll kiépítésének folyamatát mutatja be egy disztópikus jövőképen keresztül. Érdekes volt egy olyan írótól olvasni a diktatúráról aki nem élt egyben se, mégis hiteles marad, megtartja a kellő távolságot és nem bocsátkozik feltételezésekbe. Én nem értek egyet azzal hogy sikertelen lenne a rendszer, a könyv pont arról szól hogy nincs menekvés, olyan jól ki van építve minden, oly régóta van az ott leírt állapotban a 3 diktatúra hogy nincs menekvés, végül mindenkit megtörnek akit kell, minden értelmiségi behódol.