Fábián Janka: Rose regénye


"Sepp Weinbach, azaz becsületes nevén Borpataky Jóska, a baranyai sváb fiú a harmincas években tanulni megy Németországba. A fiatalember, aki hisz a náci propaganda hangzatos igéreteinek, belép Wermachtba, és francia tolmácsként ott van a bevonuló tisztek között is. Beleszeret szállásadója lányába, a dacos és büszke Cécile-be, ám szerelmük nem teljesedhet be, mert Seppet átvezénylik a keleti frontra, ahol megjárja a sztálingrádi csata poklát. A háború nemcsak a testén, hanem a lelkén is maradandó sérüléseket hagy, de legalább életben marad. Már úgy tűnik, hogy végre megleli a nyugalmat és békét bajorországi kis szőlőbirtokán, amikor egy napon megtudja, hogy Cécile-nek a háború alatt gyermeke született, akinek állítólag ő az apja. A kislányt azonban mint törvénytelen, német gyereket az árvaházba adták. Sepp meghozza élete talán legnehezebb döntését: örökbe fogadja a kis árvát. Ő Rose, a különleges, türkizkék szemű, vadóc, de szeretetre éhes kislány."
Fábián Janka:  Rose regénye
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
a szerző írásmódja szinte visszarepített az akkori évek szépségeibe és nehézségeibe, és nagyon gyorsan kikapott a való élet ehhez képest szürke világából. Maga a történet teljesen reális, nincsenek benne olyan események, amik a való életben esetleg lehetetlenek lennének. A könyv végén minden történet befejeződik, minden szál el lesz varrva, és nem hagyja az olvasót kérdésekkel a fejében.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék, mert rengeteg izgalmat élt meg, és a szerző egy elbűvölő teremtésnek írja le. Viszont nem lennék, mert nem lennék képes béke szempontjából bizonytalan években élni, főleg nem úgy, hogy a saját életem sem áll stabil lábakon.
Annak ajánlom, aki...
Szereti a romantikus történeteket sok-sok csavarral. A szerző nagyon ért ahhoz, hogy akkor fordítsa a történetet a feje tetejére, amikor az olvasó a legkevésbé számít rá. A romantikából is bőven kijut ebbe a könyvbe, szóval aki ezt keresi, annak bátran tudom ajánlani.
Ne olvassa el, aki...
Nem szereti, ha a dolgok túl gyorsan történnek, szinte kiszámíthatatlanul. A főszereplő viszonylag gyorsan esik az egyik szerelemből a másikba, tehát ha az illető nem szereti ezt, akkor jobb, ha elkerüli ezt a könyvet. Ugyanez a helyzet, ha a második világáború, és az azt követő évek leírása nem érdekli az illetőt, vagy irtózik tőle.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz