F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Eredeti megjelenés éve: 1925

Oldalszám: 226

"F. Scott Fitzgerald világhírű regénye az 1920-as évek Amerikájának felszínesen csillogó világába vezeti az olvasót. Főhőse, a titokzatos Mr. Gatsby a társasági élet elismert alakjává válik, sikeres, körülrajongott személy. Estélyeinek látványos fényűzése rejtélyes múltat takar, eltitkolt, lassanként feltáruló érzelmekkel és vágyakkal. De mire vezethet az álmok kergetése ebben az önáltató és képmutató világban?" (bookline.hu)
F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...tökéletesen palackba zár egy egész kulturális fejezetet — az amerikai felsőbb osztályok dzsesszkorszakát — mégis mélyen személyes, introspektív történet. A szereplők olyan élettel teliek, mint az őket körülvevő világ. A felszínes, önfeledt mulatságok valójában egyszerű, emberi szerelmet, féltékenységet, konfliktust takarnak. Ezenkívül a könyv jellegzetessége a szinte filmszerűen vizuális prózai stílus, amely a szűkszavú, egyenes nyelvezete ellenére (vagy talán segítségével) elbűvölően eleven hangulatot kelt. Az egyetlen nyarat leíró regény képet fest a korabeli társadalomról, az ambícióról, és a mulandóságról, valamint tézisként kezeli az "amerikai álom" dekonstrukcióját.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
A könyv egyik alapvető motívuma a látszat és valóság közötti kontraszt. Első pillantásra könnyű Gatsby élete után vágyni, de valószínüleg kevesen akarnának szembesülni a pozíciójának és magánéletének valódi terheivel. A többi szereplő helyzete sem kívánatosabb; bár megérinthetik Gatsby szféráját, az efféle tündöklés is pillanatnyi.
Annak ajánlom, aki...
...betekintést szeretne nyerni egy elmúlt korszak világába és kedveli a hangulatos, "magába szippantó" könyveket. A történet hangsúlyt helyez a társadalom, filozófia és emberi természet taglalására.
Ne olvassa el, aki...
...felemelő, optimista, azonnal szerethető karakterekkel teli történetre vágyik. Kerülje, akit nem kötnek le az olyan könyvek, amelyeknek hajtóereje az interperszonális kapcsolatok hálója.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz