Evelyn Waugh: Utolsó látogatás
Eredeti megjelenés éve: 1945

Oldalszám: 352

"Az angol regényirodalom legkiválóbb alkotásai közt gyakoriak a családregények. Evelyn Waugh-nak, a nálunk is ismert, korán elhunyt írónak ez az egyik legnépszerűbb műve is családregény. Egy gazdag, előkelő és különös család tündöklésének és széthullásának izgalmakban és fordulatokban gazdag története, középpontjában egy nagy barátsággal és egy szenvedélyes szerelemmel." (moly.hu)
Evelyn Waugh: Utolsó látogatás
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...a regény tézise egy bizonyos angol társadalmi szférának és világnézetnek. Témája a világháborúk közötti felnőtté válás, az elbeszélő szoros összefonódása egy enigmatikus, gazdag, erősen vallásos családdal. Rendkívül személyes, több évtizedet magába foglaló könyv, amelyben a főszereplő visszaemlékezéseit elkerülhetetlenül melankólikus nosztalgia övezi. A történet központi barátsága nem tudja kiállni a társadalmi, családi és vallásos elvárásokat; azt az igaz boldogságot jelképezi, amelyet az elbeszélő későbbi élete során már sosem tud visszanyerni. A könyv nem explicit tragédia, mégis néhol szinte előre elrendeltnek tűnnek benne az események; a szereplők beletörődnek saját sorsukba. Mindazonáltal a regény tele van élénk karakterekkel, humorral és megindító jelenetekkel — ettől válik csak igazán kesernyéssé a mulandóság motívuma.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
A történet "boldog évei", azaz az oxfordi barátság és európai utazások világa kifejezetten vonzónak tűnik. Szívesen átélném, ha nem kellenne az utána következő bonyodalmakkal megbírkóznom.
Annak ajánlom, aki...
...szereti az introspektív, karakter-orientált, hangulatos könyveket. Érdemes annak kipróbálnia, aki szimpatizál az egy századdal korábbi olyan angol regényekkel, mint pl. Üvöltő szelek, Dorian Gray arcképe.
Ne olvassa el, aki...
...kerüli a romantikus elemeket, vagy akit egyáltalán nem foglalkoztat a vallás témája.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz