Eoin Colfer: Tündérekkel életre-halálra
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 270

„Emberfia! Tovább egy tapodtat se! Nem tudod, mivel játszol…” A 12 éves Artemis Fowl zseniális alvilági elme. De még Artemis sem sejti, mire vállalkozik, amikor túszul ejt egy tündért, nevezetesen Pinduri Berkenye századost – egy tisztet a TÜNdefi-egységből. Ezek nem azok a tündérek, akikről lefekvés előtt szokott mesélni anyukád. Ezek a tündérek fegyverrel mászkálnak, és életveszélyesek mindazokra, akik ellenük törnek. Artemis azt hiszi, simán zsebre vághatja őket – de aztán alaposan meglepődik…
Eoin Colfer: Tündérekkel életre-halálra
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
egy zseni kisfiúról szól, aki 12 évesen fölvette a harcot egy tündér hadsereggel, és jópár rúd aranyat is megszerzett tőlük, úgy, hogy a végén ő, a testőre és még az anyja is túlélte. Azért is tetszetti, mert végig izgalmas volt a történet, mindig történt valami váratlan fordulat. Ezen kívül nagyon szeretem azokat a könyveket, amikben sok harc van, de modern fegyverekkel, és igaz, hogy sokat harcolnak, de logikával, és emellett vicces dolgok is vannak benne.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Artemis nagyon okos, mindenféle technológiai fegyvere van, ezen kívül van egy testőre, aki bármitől megvédelmezi. Az sem rossz a regényben, hogy sok pénze és egy nagy háza is van, amit egyedül birtokol, amíg az anyja fel nem ébred. Szívesen lennék a főhős helyében, mert minden helyzetben feltalálja magát, sokat utazik, és még az időt is ki tudja játszani.
Annak ajánlom, aki...
szereti a tündéres könyveket, de készüljön fel, hogy nem a jóságos, hanem a harcias tündérekről szól, akik mindenáron meg akarják védeni magukat az emberektől. Azoknak is ajánlom, akik szeretik az olyan könyveket, amikben sok fegyverről van szó, mert itt nemcsak az embereknek vannak érdekes fegyverei, hanem a tündéreknek is. Ezen kívül az is nyugodtan elolvashatja, aki természetrajongó, ugyanis a tündérbomba nem pusztítja el a környezetet (csak az élőlényket).
Ne olvassa el, aki...
nem szereti az olyan olvasmányokat, ahol technikai fejlesztésekről van szó, mert ez a könyv tele van ilyenekkel. Annak sem ajánlom, aki szeret sokat aludni, mert ez olyan izgalmas, hogy nem lehet letenni, még éjszaka is olvasod. Még egy megjegyzés: a “Tündérekkel életre-halálra” az nem a barátságot jelenti, hanem a háborút.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2016-05-27 18:48:59Dblanca-
Ezt a könyvet egyformán ajánlom kisebb gyerekeknek és tiniknek is. Én 11 évesen olvastam és szerelem volt első olvasásra (és látásra is a régi Borítóval, ami még az adatlapon is szerepel)!
Az egyik főhősünk, a 12 éves Artemis, Írország szülötte, aki álneveken publikál különböző atomfizikai és pszichológiai szaklapokba, mesterbűnöző és csodagyerek. Ja és Artemis nem lány, a neve ellenére. Igazán szerettem ezt a különös ír fiút, a fellengzős modorával és a hatalmas eszével együtt.
A másik főszereplőnk Pinduri Berkenye százados, aki egy 80 éves elflány, a föld alatti tündérek által épített Mentsvár rendfenntartó szervének, a TÜNDefi-nek az első női tisztje. Berkenye, ha lehet úgy mondani, Artemis ellenpólusa. Kemény katona, de mindezek ellenére humoros, helyén van a szíve és imád repülni.
Kettejük útja összekapcsolódik, amikor Artemis elhatározza, hogy megfosztja a tündérek népét az aranyuk egy részétől. Minő meglepetés, hogy pont Berkenyét ejti foglyul, aki nem hajlandó játszani az ájuldozó tündérkét, amíg a katonatársai közbelépnek...
Tetszettek a tündérek technikai találmányai. Ilyen például a Föld magmájának áramlását kihasználó siklók, a mechanikus gépszárnyak (mert a tündéreknek az evolúció során visszafejlődött a szárnya), vagy az időblokádok(amik némi mágiával is kevertek). Ha valakinek eddig a tündérekről az aranyosan illegő-billegő Csingiling jutott eszébe, ennek a regénynek az elolvasása után meg fog változni a véleménye.
Még amit külön ki szeretnék emelni, az a fordítás minősége. Gyönyörűen átfordították a szóvicceket és "beszélő neveket", mint például SZájlapáti Tőzeg, Gyökér Gyula, Kisgebe vagy éppen Pinduri Berkenye. Mind tükröz valamit a viselőjéről. :)
A fent emlegetett dolgok miatt csak néhány embernek nem ajánlanám: aki romantikát vár, vagy vérengzést (mert azért egy ifi könyvről van szó), vagy nem szereti a kissé morbid dolgokat, amiket megtudhat a kedvenc tündérkéiről. Gondolok itt a törpék alagútásására (ez csak a könyv elolvasása közben megérthető, de akkor a röhögőgörcs garantált!:) )

Összefoglalás SMS-ben: A 12 éves Artemis tündérkönyvet szerez, tündért rabol, akiért rengeteg aranyat kap, miközben troll és törpe dúlja fel a házát, és még az anyja is felébred.

Eoin Colfer: Tündérekkel életre-halálra