Emily Brontë: Üvöltő szelek
Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2006
Oldalszám: 417

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Harmincéves sem volt még Emily Brontë, amikor – egy esztendővel halála előtt – megírta ezt a regényt, a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi regényét. Valóság és látomás, természet és lélekelemzés, vadság és odaadás furcsa szövedéke a történet, egy magába forduló, romantikus lélek költői vallomása a szerelemről és a szenvedélyről. Elemzése kegyetlen mélységeket tár fel, és nyomasztó légkört teremt: titokzatosság, babonák homálya övezi szereplőinek jellemét, a romlás sötét erői csapnak össze és küzdenek egymással, míg végül a tragikus feszültséget ismét a szerelem, a fiatalok, az újabb nemzedék szerelme oldja fel.
Emily Brontë: Üvöltő szelek
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
mert folyamatosan történt valami izgalmas, valami nem kiszámítható. A karakterek egytől egyig különlegesek, és kiemelkedőek voltak.A kielmekedő alatt nemcsak pozitívat kell érteni, például őrült, szívtelen szereplők is megtalálhatóak ebben a könyvben.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Ellen Dean, a dajka helyében azért lennék, mert aranyos gyerekeket nevelhetett fel, megismerhette gazdáit és az ő rokonait. Nem lennék a helyében, mert megismert olyan őrült emberekkel, mint például Heathcliff. Heathcliffről annyit kell tudni, hogy azt szerette nézni, ahogy más ember szenved, szinte már őrültnek számít. Őt mondjuk igazán nem ismerném meg szívesen.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szereti a régi történeteket és az érdekes karaktereket, és aki kívácsi a régi korok beszédstílusára, szokásaira. Aki szeretne megismerni egy több generáción át zajló ellenségeskedést, szerelmet.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki nem szereti a régebbi könyveket, az erőszakot és a romantikus történeteket. Annak se ajánlom, aki esetleg megretten pár erőszakosabb, veszekedősebb jelenettől, mert ilyenekkel rendelkezik a könyv.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz
2016-05-19 20:45:00I.Lightwood-
Az egész történetet belengte egy különös rejtélyes érzés. Kicsit borongós, nyomasztó az egész könyv hangulata, de mégis volt benne valami furcsa, megfoghatatlan érzés. Nem is tudom jól megfogalmazni. Nekem hihetetlenül tetszett. Egy bögre angol tea leheletnyi tejjel, egy meleg pokróc és a könyv és máris bele lehet csöppenni a történet folyamába. A régies megfogalmazás meg külön érdekes volt, ha az ember belefeledkezik, teljesen ott érzi magát a szereplők mellett. Tragikus a főszereplők története, de a végére annyira megszeretjük a fiatalabb szereplőket, hogy mire az ő történetük kiteljesedéséhez vagy inkább a kezdetéhez érünk, nagy megnyugvás fog el minket. Nagyon tetszett a könyv vége is.

Összefoglalás SMS-ben: Egy néhol boldog, néhol megrázó történet szerelemről, hűségről és az őszinteségről.Őrült és imádnivaló karakterek, tragikus és nagyon boldog események.

Emily Brontë: Üvöltő szelek