Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Eredeti megjelenés éve: 1987

Oldalszám: 352

"Mi lehet a közös egy döglött macskában, egy számítógépzseni kölyökben, egy Elektromos Szerzetesben, aki rózsaszínben látja a világot, a kvantummechanikában, egy több mint 200 éves időutazóban, Samuel Taylor Coleridge-ben, a híres költőben és a pizzában? Tulajdonképpen nem sok, gondolhatjuk egészen addig, amíg Dirk Gently, az állítólagos magánnyomozó be nem bizonyítja, hogy a fenti dolgok és személyek között bizony alapvető összefüggések vannak. (...) Aki többet akar megtudni, olvassa el ezt a könyvet (ill. először vegye meg, és csak azután olvassa el) – vagy vegye fel a kapcsolatot Dirk Gently holisztikus nyomozóirodájával." (moly.hu)
Douglas Adams: Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Nehéz hűen átadni, hogy mitől is lesznek Adams művei olyan hatásosak, és ez ennél a regénynél is igaz. Minden egyes mondatot, legyen az leírás vagy dialógus, frappánsan és szellemesen fogalmaz meg; felesleg nincs, így rendkívül könnyen siklik végig az olvasó egyszerre többszáz oldalon. Szinte lehetetlen megbélyegezni a könyvet egy műfajjal: látszólag mindennek ellentmond és mindenkit kinevet, de ebből születik igazán szilárd identitása. A cselekmény óvatosan, gondosan szerkesztett. A történet sok szálon fut, és élmény látni, ahogy azok végül csinosan összefonódnak.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Szívesen vennék részt egy, a főszereplő detektív hajthatatlan világnézete által keretezett kalandon — a könyv is alapvetően egy mindennapi programozót követve indul, aki csak véletlen lesz része a nyomozó expedíciójának. A színes, excentrikus hangulat könnyen beszippant és igen hívogatónak mutatkozik.
Annak ajánlom, aki...
Valójában nem kell sem sci-fi-, sem krimirajongónak lenni a könyv értékeléséhez; elég, hogy az olvasó kedvelje az abszurd humort. Olvassa el az, akit vonz a nem túl hosszú, műfaj szempontjából homályos, ütős szatíra. Esetleg próbálja ki az olyan olvasó, aki szokva van a tipikus detektívtörténetekhez — felfrissülésnek bizonyulhat egy találó paródia. Természetesen erősen ajánlom annak, akinél bevált Douglas Adams jóval ismertebb könyvsorozata, a "Galaxis útikalauz stopposoknak".
Ne olvassa el, aki...
Kerülje, aki az előbb említett műfajokkal semmiképpen sem szimpatizál, tart az erősen fantasztikus, abszurd történetektől, vagy nem értékeli az angol humort.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz