Donna Tartt: A titkos történet
Eredeti megjelenés éve: 1992

Oldalszám: 486

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

"Megközelíthetetlen, titokzatos csoport a kis vermonti egyetemen. Már amit tanultak: az ógörög, az is a kiválasztottság légkörével vonta be őket. Ebbe az arisztokratikus társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia: a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a csoport titkos történetét. A különös ifjak megszállott professzoruk vezetésével nemcsak tanulják, hanem át is élik a hajdani kultúrát, az ősi vallást, (...) hol az isten vért követel… Történhet-e bűn? Baleset? Áldozat? Hogyan lesz bűnhődés az árulóra kirótt büntetésből? Hogyan folyik egymásba elfojtott és megélt szerelem, szabadság és lelkifurdalás, álom és valóság, élet és halál? Donna Tartt könyve bűnügyi regény, a lélek rezdüléseit boncolgató finom olvasmány, mulattató és szívbe markoló." (moly.hu)
Donna Tartt: A titkos történet
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A karakterek élénkek, sokoldalúak; a párbeszédek erőltetés nélkül áramlanak. Talán legfontosabb, döntő aspektusa a történetnek a hangulata. A szereplők ízlése, ruhái, és a helyszínek intenzív, felejthetetlen atmoszférát alkotnak. A könyv sokszor erősen komoly, feszült, de helyet hagy a humornak és az emlékeztetőnek, hogy a szereplők valójában szinte még kamaszok. Az írónő egyértelműen rendkívül művelt: érdekes volt az irodalmi utalásokat, idézeteket, szereplők által olvasott könyveket figyelni. A könyv kutatásra késztet, idegennyelvi szótárakat és ókori történeteket csalogat az olvasó kezébe.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Bár első pillantásra rendkívül romantikusnak tűnik a szereplők státusza — egy elit gimnázium legtitokzatosabb professzorával tanulnak egy szoros kis csapatban — a történet legfőbb küldetése kifejteni a klikk valódi és meglehetősen zaklatott alakját. Az olvasónak könnyű beleképzelnie magát az első személyben mesélő, eleinte kívülálló főszereplő helyébe, és hasonlóan vágyakozni a rejtelmes társaság tagjai közé. Maga a regény illusztrálja a legpontosabban, hogy miért lehet veszélyes egy ilyen helyzet, és én nem szívesen csöppennék bele.
Annak ajánlom, aki...
Bárkinek ajánlom, akit a karaktercentrikus krimik vagy thrillerek érdekelnek, de valószínű, hogy többet nyer a történetből az az olvasó, akit vonzanak a nyelvek, az irodalom, a történelem, és általánosságban a bölcsésztudományok. Tetszeni fog annak, akit foglalkoztatnak az erkölcsileg szürke szereplők, beavatástörténetek. Életkor szempontjából az idősebb kamaszoknak, egyetemistáknak javaslom.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki csak morálisan kiegyensúlyozott szereplőkkel tud szimpatizálni, vagy akit könnyen felzaklat az erőszak és egyéb vitatott kérdések, motívumok. Főleg annak nem ajánlom, aki tiszta, egyenes cselekményt és maximálisan kielégítő zárást vár egy könyvtől.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz