Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2009
Oldalszám: 210

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

A máltai sólyom minden idők egyik legfontosabb és legjobb krimije. Mindent ehhez mérnek megjelenése óta, és fognak is még mérni, amíg lesznek krimiírók – és persze olvasók. Sam Spade-et megbízza egy bizonyos Miss Wonderley, hogy keresse meg a testvérét. Amikor partnerét, Miles Archert nyomozás közben hátba lövik, Spade egyszerre lesz hajtó és üldözött vad. Vajon képes lesz megtalálni a nagy értékű és titokzatos madarat, mielőtt a kövér ember az ő nyomára akad? A regény – kevesen tudják – 1936-ban már megjelent magyarul Faludi Miklós fordításában. Az Agave Könyvek most ezt a változatot adja közre a regény első megjelenésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából.
Dashiell Hammett: A máltai sólyom
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
könnyű volt bekapcsolódni a történetbe, és alapvetően izgalmas volt. Érdekes volt, ahogy a főszereplő detektív hogyan reagál különböző helyzetekben, hogyan marad higgadt, nyugodt vagy épp pont fordítva. Nekem ez nagyon tatszett, végig az az érzés volt az emberben, hogy a nyomozó kézben tartja az ügyet és a helyzet magaslatán van, még akkor is ezt mutatva, amikor utólag rájön az olvasó, hogy mennyire nagy veszélyben volt.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
A főszereplő detektív helyében nem lennék, nem is tudtam nagyon azonosulni a regény folyamán vele, köszönhetően a korának, termetének és viselkedésének/reakcióinak egy-egy szituációban. Ezenkívül érdekesen vezette az ügyet, csak ebből leírva nem sok látszott, pontosabban a nyomozó gondolatait, érzéseit, esetleg félelmeit nem lehetett tudni, ezzel is kicsit idegennek hatott. így volt ez a többi, kicsit mellék, de egyébként fontos, főszereplőkkel, Miss Wonderley-vel, és társaival is.
Annak ajánlom, aki...
szereti a krimiket és nem találja unalmasnak az ilyen könyveket. Nekem személy szerint talán egy kicsit unalmas volt, egyáltalán nem mondanám letehetetlennek. Viszont a történet folyamatosan haladt, és a végén már sokkal kíváncsibb voltam a végkimenetelre. Annak ajánlom továbbá, aki szereti az olyan könyveket, amik tele vannak érdekes emberleírásokkal és furcsa nyugodtságot árasztanak.
Ne olvassa el, aki...
a jelenben játszódó könyveket szereti, mert akárhogy is nézzük, ez egy régebbi korban játszódik. Ne olvassa el, aki szereti tudni a szereplők vagy legalábbis a főszereplő gondolatait, és pontos, látványos leírást vár a ügyről a könyv végén. Ne olvassa el, aki folyamatosan feszült, és eseménydús történetre számít, mert az "akciójelenetek" nem olyan lebilincselőek, mint más könyvekben.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz