Dante Alighieri: Isteni színjáték

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

Az Isteni színjáték (Divina Commedia), melyhez az utókor illesztette az isteni jelzőt, enciklopedikus jellegű remekmű. A száz énekből álló alkotásban Dante Vergilius társaságában végigjárja és megismeri a Poklot, a Purgatóriumot és a Paradicsomot, s végül üdvözül örök szerelme, Beatrice révén. Útja során, akikkel találkozik – az utókor nagyjaitól kortársaiig –, azokról véleményt formál, ítélkezik, mégpedig a keresztény erkölcstan alapján! Az „emberélet útjának felén” eltévedt költő az utazások közben egyértelmű szigorúsággal ítélkezik. Ez Dante és a katolicizmus szemlélete. A mű monumentalitása egy szemlélet teljes kibontásán és megmutatásán túl a művészi megformálás erejében és szépségében rejlik.
Dante Alighieri: Isteni színjáték
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Ki ne akarna betekinteni egy túlvilági látomásba? Lehet ezt a művet korrajzként, vagy társadalomkritikaként is értelmezni, de ennél sokkal több, van egy transzcendens jelentése is, ember Isten felé való törekvésének szimbóluma. A pokoltól a menyországig tart az utazás, a pokolban és purgatóriumban Vergilius, míg a mennyországban Beatrice a vezetője, a mű tele van mitológiai és a középkor ismereteire történő utalásokkal, amelyek mind jelképezhetnek 1-1 szakaszt az ember életében, így mint Az Ember Tragédiájában Ádám, úgy itt Dante is az embert általánosan jelenti.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Visszatérve előző gondolatmenetemhez én vagyok a regény főhőse, én és minden ember, aki Isten felé törekszik, hiszen mindannyian megjártuk a sötét erdőt az életutunk feléhez érve és megtettük Dante utazását Vergiliussal és Beatricével vagy nélkülük.
Annak ajánlom, aki...
Nem fél egy egész nyarat egy könyvnek szentelni, esetleg másokat mellé olvasni, hogy jobban értse, amit Dante írt, ehhez a könyvhöz elmélyültség és kitartás kell, nehézsége szépségei közé tartozik. Aki szereti (és ismeri) a Görög mitológiát, jól ismeri a középkort, szereti a szépirodalmat, és még Dante életét is ismeri annak igen élvezetes olvasmány lesz amint Dantét kíséri útján.
Ne olvassa el, aki...
Nem szereti a szépirodalmat, könnyű, gyorsan olvasható könyvet szeretne kezébe venni, nem ismeri vagy szereti a görög mitológiát és a kereszténységet, nem érdekli a Középkor, és nem akar egyetlen nyarat egy egész könyvnek szentelni, Dante nehezen olvasható, és művelt emberek számára íródott.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz