Daniel Keyes: Virágot Algernonnak


"A ​harminckét éves Charlie Gordon, aki a szellemileg visszamaradt felnőttek iskolájába jár, önként veti alá magát egy veszélyes orvosi kísérletnek. Csak homályosan érti, hogy mi is fog vele történni, de egyvalamiben biztos: okos akar lenni. Úgy véli, ez lesz a kulcs ahhoz, hogy az emberek értékeljék és szeressék. De a kísérlet egész más eredménnyel jár, mint amire számított. Charlie előmeneteli jelentéseiből megismerhetjük a szinte analfabéta, melegszívű ember útját az emberektől elidegenítő zsenialitás elefántcsonttornyáig, majd azon túl is.

A Virágot Algernonnak először novellaként jelent meg 1959-ben, később bővítette Keyes regénnyé. Az írás elnyerte mind a Hugo-, mind a Nebula-díjat, és számos filmes és színpadi feldolgozása készült. Megjelenése óta huszonhét nyelvre fordították le, és világszerte több mint ötmillió példányban kelt el. Mindez azt mutatja, hogy Keyes műve az eltelt évtizedek alatt cseppet sem kopott meg, ma is ugyanolyan erőteljes, mint ötven éve, bár némileg más szempontból. Ami a hatvanas években tudományos fantasztikumnak számított, az a 21. század olvasója számára, a génsebészet eredményeinek ismeretében, már sokkal inkább egy olyan kivételes ember szívszorító memoárja, aki megküzdött a saját tudatlanságával, környezete elutasításával és a felnőtté válás félelmével. A pszichológus-író örökérvényű alkotása – Charlie vallomásain keresztül – a toleranciáról, az emberi tartásról és az élni akarásról mesél."
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni ezt a könyvet, mert egy nagyon érdekes koncepciót dolgoz fel. Hihetetlenül izgalmas és új amit leír. Letehetetlen! Sosem lehet tudni mi lesz a kimenetel, szívszorító történet. A karakterek jól kidolgozottak és a történet leírásának módja is egyedi, lebilincselővé teszi a szöveget.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regény főhőse, ahogy korábban is írtam, a történet szívszorító. El sem tudom képzelni milyen lehet, akár kívülállóként is, végignézni ahogy valaki végigmegy egy olyan úton, amit a főszereplő tett meg, nem hogy a bőrében lenni.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom ezt a könyvet, aki nem érzékeny és készen áll a szomorkodásra. Ajánlom még annak, aki szereti az egereket és a tudományos kísérleteket. Az is előny ha tetszett Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regénye. A történetük ugyan nem hasonlít, de a hangulatuk nagyon is.
Ne olvassa el, aki...
Nem ajánlom ezt a könyvet annak, aki érzékeny, nem szeretne mély, elgondolkoztató művet olvasni, csak kikapcsolódásra vágyik. Ez a könyv sokáig nem kerül ki az olvasó szervezetéből, újra és újra felötlik valamilyen módon, ebben rejlik a zsenialitása.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz