Carlo Goldoni: Két úr szolgája


"A Két úr szolgája fontos állomás Goldoni művészi fejlődésének útján. Ebben a vígjátékban még kihasználja a commedia dell'arte minden lehetőségét, de a hagyományos motívumokat és típusokat már újszerű, költői szándékának megfelelő tartalommal tölti meg. A commedia dell'artenak nincs megírt szövege, csak a cselekmény menetét őrző canavacciók (kanavászok), a dialógusokat a színészek rögtönzik. A játék egész cselszövevénye a főhős Truffaldino kezében van, aki egyszerre naiv és ravasz, mint a commedia dell'arte két sztereotip szolgája Arlecchino és Brighella. Komikusságát pedig már nem az akrobatikus mutatványoknak köszönheti, hanem Goldoni által mesterien alkalmazott költői eszközöknek. A történet Truffaldinóval kezdődik. Szolga, szerelmes, még egy szolgaságot vállal,… Miért is? Hogy valami nagy dolgot vigyen véghez. Szerelem, félreértés, gyilkosság, álruha, összeveszés, elszakadás, keresés és egymásra találás."
Carlo Goldoni: Két úr szolgája
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
humoros történetről van szó. Izgalmas és szórakoztató a cselekménye, amit az író csak fokoz Truffaldino bohókás jellemével.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert képtelen lennék annyi dolgot fejben tartani, mint amennyit a szolgának kell. Nem tudnám magam megjátszani és nincs olyan jó problémamegoldó képességem, mint a főszereplőnek, így még több vicces szituációba keverednék, mint Truffaldino.
Annak ajánlom, aki...
már megunta az unalmas, több száz oldalas kötelező olvasmányokat. Ez a könyv, azon pár nyári szünetre feladott olvasmány közé tartozik, amiket nem muszájból olvastam el, hanem tényleg tetszettek.
Ne olvassa el, aki...
nem szereti a helyzet-és jellemkomikumot és nem szereti a több szálon, több helyszínen futó cselekményt, mert ebben a könyvben állandóan történik valami érdekes.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz