Jostein Gaarder: Anna világa
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 204

A ​történet főszereplője Anna és Nova. Az elbeszélés kezdetén Anna tízéves, iskolába jár, barátkozik, olvas, kirándul, észreveszi a fiúkat, vagyis hát egyet. Néhány évvel később azonban különös dolog történik vele, furcsa álmai megzavarják éjszakai nyugalmát. Álmaiban egy olyan világban találja magát, ami a reális jövőben akár valósággá is válhat. 2082-t írunk, és Anna egy dühös kislánnyal, Novával társalog, aki Anna jövőbeli unokája. Nova az álmokban egy olyan világban él, amelyben már nincs klasszikus tél, tavasz, nyár, ősz, hanem meleg van, sokat esik az eső, és a déli országokból özönlenek a klímamenekültek északra. Nova dühös nagyszülei generációjára, vagyis Annára, mert hagyták, hogy mindez megtörténjen. Ő már nem láthat jegesmedvéket, oroszlánokat és még számos más állatot, a körülötte létező világ problémáktól terhes.
Jostein Gaarder: Anna világa
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Jostein Gaardernek igen érdekes a stílusa, kissé olyan, mintha hol kisebb hol nagyobb korosztálynak írná a könyvét ennek ellenére igen érdekesen ír, és a tudományos adatokat sem hagyta ki a könyvből, megbízható forrás a földünk jelenlegi állapotáról és a párhuzamos történetben egy igen siralmas jövőképet fest elénk. Ez a könyv egy újabb figyelmeztetés a jövőre nézve, ám azt is elmondja hogy a fiatalság a jövő, és ha változtatni akarunk valamit akkor a mi elméinket kell a célnak megnyerni.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Anna nagyon elszánt, talpraesett személyiség akinek megadatott a lehetőség hogy tegyen a bolygóért és az ott élőkért, és ő ezt meg is ragadta,élt vele, és hogy sikerült-e neki? azt még meglátjuk.
Annak ajánlom, aki...
Szeretné egy új, kissé fantasy-szerű megvilágításból látni a problémát. Annak is érdemes elolvasni, aki maga is szeretne egy környezetvédelmi pályázatot indítani, a főhős is ezt teszi, érdekes és hasznos tippeket is kaphat belőle.
Ne olvassa el, aki...
nem szereti tudomásul venni hogy a föld pusztulófélben van (vagy nem tetszik neki Gaarder egyéni stílusa), vagy aki nem akar tenni élővilágunk megmentéséért semmit (vagy nem szereti a tudományos adatokat tartalmazó könyveket (pedig igazán nincs sok benne, a szakszavak, mint például a biodiverzitás használatát kifejezetten kerüli).

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz