Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin


"A verses regény főhőse a kor nemesi intelligenciájának alaptípusa, elégedetlenséget érző, de döntésre és ellenállásra képtelen ifjú, a „felesleges ember”, aki kora társadalmától és a néptől egyaránt távol áll, s a kibontakozás útját nem találva egykedvű, életunt. Anyegin figuráján keresztül nemcsak Puskin két száműzetésének, majd a fővárosba való visszatérésének élményei épülnek a műbe, hanem a szerelem, párbaj, bál és színház motívumok hangsúlyos szerepével voltaképpen saját életformáját örökíti meg a kiábrándult dekadencia atmoszférájában. A mű – polifonikus kompozíciója révén – egyúttal hű és tárgyilagos képet rajzol a kor Oroszországának életéről, nemcsak a főváros, hanem a falvak és az udvarházak hangulatát is híven tükrözi. S bár közvetlen politikai vonatkozásai nincsenek, a sorok mögé bújva érezhető feszültséget teremt a forradalom szükségességének vágya."
Alekszandr Szergejevics Puskin: Anyegin
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni ezt a könyvet, mert a szöveg esztétikailag nagyon szép. Ebben a regényben található minden idők legszebb szerelmes verse (szerintem legalábbis:)). A karakterek magukkal ragadóak, kidolgozottak és érdekesek, a történet egyedi és új volt a maga idejében, mára pedig egy igazi klasszikussá vált. Csak ajánlani tudom!
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regény főhőse, megkeseredett és unott. A boldogság karnyújtásnyira van, ő mégis visszakozik, ezzel örök boldogtalansággal sújtja magát. Lenézi a körülötte lévőket, csalódott már mindenben, én nem szeretnék ilyen lenni.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom ezt a könyvet, aki szépirodalomra vágyik, vagy példaértékű női karakterről szeretne olvasni. Volt szerencsém balettként is megnézni ezt a művet és azt is bátran ajánlom bárkinek akit vonz az opera és a gyönyörű zene!:)
Ne olvassa el, aki...
Nem ajánlom a regényt annak, aki boldog történeteket keres vagy nem szereti a nehéz szövegeket. Nem ajánlom továbbá annak, aki nem szeretne szélesebb műveltséggel távozni a könyvtárból;)

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz