Aldous Huxley: Szép új világ


"2540-ben ​a Boldogságra való puszta törekvés immár kevés, ha egyszer már az Életnél is több, a holtig tartó ifjúság elidegeníthetetlen joga is mindenkinek megadatott. Ki bánja, ha közben a Szabadság és Egyenlőség hiú eszméi s megannyi más kacat – művészet, hit, az önmagáért való tudás – mind oda került, ahová való: a történelem szemétdombjára! Mert aki mást, úgymond, többet akar – Istent, költészetet, jóságot, szabadságot, olykor a magány csendjét vagy épp a bűn katarzisát –, az nem akar mást, mind a boldogtalanságot." (moly.hu)
Aldous Huxley: Szép új világ
Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...a könyv kifejezésmódja célzatos, nem enyhít a mondanivalóján. A társadalmi ábrázolása alaposan megtervezett és egyedülállóan hátborzongató. Az irodalmi disztópiák között elsősorban olyan szempontból érdekes, hogy világának lakossága a műfajtól elvárt gyötrődő szolgálat helyett első ránézésre felszabadult, "boldogság" központú önfeledtségben él. Ezenkívül rendkívül elgondolkodtatóak az utalások az általunk ismert történelmi eseményekre és személyekre (pl. Marx és Benito nevű szereplők segítségével), amelyek finoman sugallják, hogy a regény jövőbeli eseményei szoros összeköttetésben állnak a "valós" múlttal.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Ha az irodalmi kánon bármely főhősének sorsát élhetném át, első választásom semmi képpen sem a Szép új világ Bernard Marxa lenne. Azonban ezen a történeten belül talán Bernardnak van a legjobb dolga olyan szempontból, hogy a körülötte lévő társadalom borzalmaira ráébred, kívülállóként gondolkodhat, legalább erkölcsi szempontból arathat győzelmet.
Annak ajánlom, aki...
...érdeklődik a disztópiák iránt, kritikus szemmel tekint a modern társadalomra, és szeret kulturális és irodalmi utalások után kutakodni. Próbálja ki, akit vonzanak az alaposan felépített fikcionális világok és akit nem zavar a nyomasztó végkifejlet.
Ne olvassa el, aki...
...introspektív, mélyen karakter-orientált könyvet keres vagy nehezen viseli a pesszimizmust.

HOZZÁSZÓLÁS BEKÜLDÉSE

Dátum Hozzászóló Előzmény Válasz